Čaj a jeho vliv na zdraví

Již od samého počátku pití čaje (230 let př. n.l.) se lékaři a mniši zmiňují o mnoha prospěšných účincích čaje, zejména zeleného. Čaj má schopnost osvěžovat, zvyšovat pohotovost myšlení a bránit nemocem. Tyto skutečnosti potvrdily moderní výzkumy.  Zdravější je pít zelený čaj. Zdraví je však i čaj černý (červený).  Při výzkumech se zjistilo, že zejména zelený čaj pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny, zpomaluje stárnutí, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, snižuje obsah cukru v krvi, pomáhá bojovat proti virovým onemocněním, brání vzniku zubního kazu a onemocnění dásní a odstraňuje zápach z úst. Hlavním důvodem, proč pít čaj je asi to, že zabraňuje oxidaci tuků a rakovinnému bujení díky vysokému obsahu antioxidantů a vitamínů (C, E, beta-karoten).

Farmakologové doporučují pít 3 až 4 šálky čaje denně. Aby se však léčebné účinky projevily, bylo by potřeba vypít více čaje. Pokud máte problémy se srdcem, cukrovkou nebo rakovinou, vyšší množství radši nekonzumujte.

Látky obsažené v čajových lístcích:

  • Antioxidanty – látky chránící tělo před rakovinotvornými buňkami
  • Kofein – posiluje srdce, zrychluje metabolizmus, zvyšuje bdělost, nezvyšuje však nervozitu jako kofein z kávy
  • Karoten – brání oxidaci a buněčným změnám, působí proti vysokému tlaku, chrání tělo před infekcemi, zabraňuje pachu z úst
  • Flavonoly –  posilují imunitní systém, cévní stěny, brání oxidaci
  • Fluorid – zabraňuje vzniku zubního kazu, posiluje zubní sklovinu, odstraňuje zubní povlak, brání vzniku bakteriálních zánětů v ústech
  • Glykosidy – zabraňují například zvyšování obsahu cukru v krvi
  • Glukokininy – snižují obsah cukru v krvi
  • Hořčík – zabraňuje oxidaci a posiluje imunitní systém
  • Polyfenoly – zabraňují oxidaci a buněčným změnám, jsou antikarcinogení, snižují cholesterol a vysoký tlak
  • Saponin – antikarcinogení látka, chrání před infekcemi
  • Selen – chrání před buněčnou oxidací, rakovinou a infarktem
  • L-theanin –  nabývá stále většího významu. Je obsažena v zeleném čaji. Čaj je jediná rostlina, která ji produkuje. Je to aminokyselina, která přímým působením v mozku navozuje stav hluboké relaxace bez pocitu ospalosti. Má uklidňující účinky tím, že zvyšuje aktivitu alfa vln a dokáže tak přispět k dobré kvalitě spánku. Díky této aminokyselině se tlumí účinky Kofeinu v čaji, který jinak vyvolává nervozitu
  • Zinek – zabraňuje poruchám trávení, kožním zánětům a oslabení imunity
  • Vitamíny B2, C, E – účinné antioxidanty. Vitamín C není obsažen v černém čaji
  • dále pak čaj obsahuje kolem pětiset různých vonných olejů, které zlepšují vůni a chuť čaje

 

11 důvodů, proč pít zelený čaj

  1. Snižuje riziko onemocnění rakovinou
  2. Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění
  3. Zlepšuje stav chrupu a pevnost kostí
  4. Zvyšuje obranyschopnost organizmu proti chřipkovým a jiným virovým onemocněním
  5. Zabraňuje infekci
  6. Posiluje cévy
  7. Snižuje obsah cholesterolu, zejména typu LDL
  8. Je přirozeným diuretikem
  9. Osvěžuje tělo a zbavuje jej únavy a napětí
  10. Napomáhá lepšímu soustředění
  11. Má vynikající chuť

Čaj je jak vidno skutečně velmi zdravý, především jako prevence onemocnění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..