Co je tea tree olej a proč ho mít doma?

Tea tree olej je jednou z přírodních látek, která by měla být součástí domácí lékárničky. Dokáže si poradit s mnohými zdravotními i kosmetickými problémy díky svým jedinečným antiseptickým vlastnostem. Na co vše se dá tento olej použít a co je vlastně zač?

Co je tea tree olej?

Jde o olej, který se získává extrahováním z listů stromu s názvem kajeput střídavolistý (latinsky Melaleuca Alternifolia). Říká se mu také čajovník australský, i když tento název je poněkud zavádějící. Kajeput nemá s čajovníky, ze kterých se získávají čajové lístky, nic společného, příbuzný je myrtovitým rostlinám. Druhá část názvu však nelže, jeho původ je možné nalézt právě v Austrálii. Roste tam již od nepaměti v mokřinách a močálech Nového Jižního Walesu. Tento stále zelený strom keřovitého vzrůstu využívali k léčbě celé generace původních australských obyvatel, do světa se ale sláva léčivých účinků oleje z kajeputu rozšířila až v první polovině 20. století, kdy byla věděcky potvrzena jeho skvělá účinnost jako univerzální dezinfekce. Tea tree olej má čirou až jemně zlatou barvu a voní po kafru či myrtě. K dostání je ve 100 % formě, ale častěji se používá zředěný, jelikož se na čistý olej mohou vyskytnout nežádoucí reakce.

Co všechno tea tree olej léčí?

Účinnou látkou v tea tree oleji je terpenen-4-ol, kterého by měla být ve výrobku vždy alespoň 35 % koncentrace. Působí velmi silně antisepticky a antimykoticky, ničí tedy velké množství bakterií, virů, hub a plísní. Nejčastěji se olej z čajovníku používá jako dezinfekce při drobných kožních poranění, jako jsou odřeniny, škrábance či popálení. Zklidňuje také otok a svědění při poštípání hmyzem, na který zároveň působí jako repelent. Výborně dokáže ulevit od svědění při vyrážkách a podobných kožních problémech. Velmi účinný je v boji s akné, kdy se používá samotný i v různých kosmetických přípravcích k péči o pleť. Pomůže vám zbavit se i bradavic, plísní nohou a infekcí nehtového lůžka. Používá se při potížích s tvorbou lupů a také při výskytu vší. Celkem široké možnosti využití má v případě rýmy, kašle a nachlazení. Může se užívat k potírání nosu, ke kloktání nebo k inhalaci, k dostání jsou i například pastilky proti kašli s tea tree olejem. A určitě nesmíme zapomenout ani na jeho využití při potížích s krvácením dásní, paradentózou, záněty zubů a ústní dutiny, ale i afty a opary.

„Tea tree oil se již dlouho používá jako metod účinného přírodního boje proti blechám, přímou aplikací na srst psů, koní a ovcí nebo přidáváním do vody při koupeli. Použití u koček mělo za následek poškození jejich zdraví, v některých případech i smrt. To proto, že si kočky olizují srst a požívají tak olej na ní nanesený.“[1]

Je používání oleje bezpečné?

Tea tree olej je toxický při vnitřním užití, nesmí se tedy za žádných okolností polykat. Toto je jediné větší riziko, kterému je ale poměrně snadné předejít. U někoho se může při kontaktu oleje s kůží vyskytnout nežádoucí alergická reakce v podobě vyrážky nebo pálení. Při správném vnějším užívání je ale tea tree olej jinak zcela bezpečný a to pro všechny věkové skupiny.

1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Tea_tree_oil [vid. 27.2.2015]

One thought on “Co je tea tree olej a proč ho mít doma?

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.

%d blogerům se to líbí: