Jak poznat zralé avokádo

Určit u avokáda stupeň zralosti je, zejména pro našince, docela slušný oříšek. Avšak nebojte pár rad pro vás připravených máme. Takže, jak poznat zralé avokádo?

Koupit dobré, chutné avokádo je stejný oříšek, jako koupit zralý banán, nebo zralé mango, či kaki. Bohužel se ovoce trhá nezralé, a nechává se dozrát po cestě do obchodu. Výsledkem je pak často ovoce bez chuti a vitamínů.

Poznáváme zralost doma

Nejlépe zralost určíte tak, že avokádo rozříznete, přičemž barva dužiny by měla být mezi žlutou a bílou. Zelená barva jednoznačně ukazuje na nedozrálost. Dále by měla jít dužina poměrně měkká a jemná s chutí po oříšku. Je-li dužina hnědá, je avokádo zkažené. Pozor na to, že okolo pecky je dužina hnědá, což je v pořádku.

Jak poznat přímo v obchodě zralost avokáda?

Složitě. Chce to dost zkušeností. Nejjednodušeji poznáte zralost pohmatu. Plod by měl být měkký, ale ne zas moc, to by byl mohl být již přezrálý. Dále je při výběru dobré vybírat jen takové plody, které nemají tmavé skvrny, nebo takové, které jsou našedlé. Ty neberte.

Co s nezralým avokádem?

Nechat ho doma dozrát. V teple a stínu.

Tip: kde kupovat dobré exotické ovoce?

Ovoce doporučujeme na kupovat v Lídlu a u vietnamských prodejců. Zejména pak Vietnamci mají často velmi dobré ovoce. Skutečně, zkuste to.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.

%d blogerům se to líbí: