moka konvička

Licence: CC BY 2.0, autor: Arek Olek

Uvařit si doma dobrou kávu nemusí být drahé, ani nijak zvlášť náročné. Přesto však se v mnohých domácnostech drží klasický český „turek“. Pojďme si proto ukázat, jak snadno se dá připravit skvělá káva v takzvané moka konvičce.

V jednom z dřívějších článků jsme si představili přípravu kávy ve french pressu, kterážto je velmi jednoduchá a nenákladná. Příprava kávy v moka konvičce je na tom velmi podobně. Nejlevnější moka konvičky koupíte klidně za necelých dvě stě korun (přesvědčte se třeba ZDE). Netřeba tedy utrácet velké peníze za drahé domácí pressovače, které stejně nezvládnou připravit zvlášť dobré espresso. To raději přenechte profesionálním baristům se zkušenostmi a skutečným vybavením. Dobrá káva však není jen espresso. Velmi lahodná může být třeba právě z moka konvičky. Pojďme se tedy podívat, jak si takovou dobrou kávu v moka konvici uvařit.

  1. Mletí kávy. Základ je samozřejmě mít čerstvou, ideálně zrnkovou kávu, kterou si namelete na potřebnou hrubost těsně před uvařením vašeho šálku kávy. Hodit se vám tedy bude vedle moka konvičky také mlýnek, a to nejlépe ruční, který je ke kávě šetrnější. Čerstvou kávu i mlýnek lze koupit např. v e-shopu ČerstváKáva.cz. Hrubost mletí kávy pro přípravu v moka konvici je spíše jemnější, blížící se hrubosti jemně namleté kávy na espresso, avšak mletí by mělo být přeci jen o něco hrubší. Rozhodně však jemnější než pro přípravu kávy ve french pressu.
  2. Plníme konvičku kávou. Dalším důležitým krokem je naplnění konvičky kávou. Čerstvě namletou kávou naplňte prostřední díl konvičky až po okraj, popřípadě po rysku vyznačenou výrobcem konvičky. Kávu neupěchovávejte. Pouze ji lehce zarovnejte a případně očistěte okraj nádobky tak, aby zrnka kávy nebránila dostatečnému utažení konvičky. Poté konvičku dobře zašroubujte. V opačném případě byste měli kávu všude.
  3. Předehřátí vody. Řada majitelů moka konviček tento krok bohužel vynechává, což má mnohdy za následek přepálení kávy. Než nalijete vodu do konvičky, dejte ji vařit v rychlovarné konvici. Zkrátíte tak čas, po který bude při vaření na kávu působit teplo, na které je poměrně citlivá.
  4. Vaříme. Dostáváme se k finální fázi přípravy. Moka konvičku postavte na sporák a začněte na mírném ohni zahřívat. Téměř vařící voda by měla poměrně rychle začít probublávat přes filtr s kávou, a horní části konvičky by se tak měla začít plnit voňavou kávou.
  5. Hotovo? Že voda probublává přes kávu, poznáte podle syčivého zvuku, který moka konvice vydává. Jak ale poznat, že je hotovo? Nejlépe tak, že odklopíte víčko konvičky a přesným okem odhadnete, že už přes filtr proteklo požadované množství kávy.

Jak tedy vidíte, připravit si kávu v moka konvičce není nic složitého. Přitom takto připravená káva chutná mnohem lépe než český „turek“ a samozřejmě je nesrovnatelná s kávou instantní, která je dobrá tak k vylití do výlevky. Naopak s chutnou kávou z moka konvičky můžete dále kouzlit. Například do ní přidat šlehačku a udělat si tak jemnou vídeňskou kávu. Máte-li rádi něco ostřejšího, jistě vám přijde vhod káva alžírská nebo irská. Anebo si vychutnejte kávu jen tak, protože právě tak nejlépe vynikne její chuť i vůně, které jistě tak rádi vyhledáváte.