Jak připravit suflé?

Licence: CC BY 2.0, Autor: fugzu

Suflé je typickým francouzským dezertem, který je velmi lahodný a určitě uspokojí všechny mlsné jazýčky milující čokoládu. Jeho kouzlo spočívá ve spojení nadýchaného křupavého povrchu a tekuté horké čokolády uvnitř. Kdo by odolal takové lahůdce?

Suroviny (na 4 porce):

150 g hořké čokolády (kvalitní, obsahující alespoň 70 % kakaa)

50 g másla (+ kousek na vymazání formiček)

100 g krystalového cukru

3 vejce

4 lžíce hladké mouky

Příprava:

Nejdříve si rozpálíme troubu na zhruba 180°C a přichystáme si formičky na suflé nebo hrnky s rovnými stěnami, ideálně o obsahu 200 ml. Ty vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky. Samotný recept na suflé je jednoduchý. Čokoládu nalámeme a společně s máslem rozpustíme v hladkou a lesklou hmotu. K rozpuštěné čokoládě přimícháme mouku, polovinu cukru a žloutky. Bílky vyšleháme v hustý sníh a zapracuje do nich zbytek cukru, až vznikne lehké sněhové těsto. To pak pomalu a po troškách vmícháme k čokoládové směsi. Těsto na suflé pak rozdělíme do připravených nádob a vložíme do trouby.

Pečení:

Teď přichází ta složitější část, největším uměním na tomto dezertu je totiž správně odhadnout dobu pečení. Záleží na konkrétní troubě, ale trvá to zhruba 10 – 15 minut. Těsto by mělo ve formičkách dobře naskočit a mít pevný povrch. Zvenku by mělo být nadýchané a trochu křupavé, uvnitř pak musí být ještě tekuté. Pokud netrefíte tu správnou konzistenci napoprvé, nezoufejte a zkuste podle toho příště upravit dobu pečení.

Jak suflé podávat?

Suflé je určitě nejlepší podávané ihned, kdy je tekutý vnitřek ještě horký. Můžete jej servírovat rovnou ve formičkách na suflé, ale pěkně bude vypadat i vyklopené na dezertním talířku. Povrch stačí posypat jemně moučkovým cukrem a ozdobit lístkem máty. Výborné je ale také s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo s omáčkou z jahod, malin nebo lesního ovoce.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.