Jak se jí kaki?

Licence: CC BY 2.0 Autor: free photos & art

Kaki, někdy nazývané jako tomel nebo churma, je velmi chutné ovoce, které roste na stromě tomelu japonského. U nás se dá koupit ve většině supermarketů téměr v průběhu celého roku.

Jak jíst kaki?

Nikterak složitě. Plodu stačí prstem odstranit stopku, oloupat slupku a sníst vnitřek. Nebo můžete plod rozříznout a vnitřek vyjíst lžičkou. Samotnou slupku je možné konzumovat, avšak nedělá se to [1]. Chcete-li i tak slupku konzumovat, velmi důkladně jí omyjte!  Pokud je vaše kaki nezralé, pak počítejte s tím, že bude trpčí a bude se špatně loupat. Z toho důvodu je nejvhodnější kupovat zralé kaki, které poznáte tak, že bude „měkčí“. Nezralé kaki nezmáčknete, pokud si ho však koupíte, můžete ho nechat dozrát doma při pokojové teplotě. Nezralé plody není doporučeno jíst. Díky vysokému obsahu taninů totiž může konzumace nezralého plodu vést ke vzniku specifických útvarů z nestrávených zbytků v žaludku [1].

Kaki je možné sušit, přidávat do ovocných salátů, zmrzlin, jogurtů, vyrábět z něj marmelády, šťávy aj.

Při průjmech můžete sníst až 6 plodů kaki denně.

Zajímavosti o kaki

  • V Číně se pěstuje již déle než 2.000 let
  • Sharon fruit je obchodní značka pro ovoce, které se nechává dozrát uměle pomocí chemickych látek [1]
  • kaki má mnoho názvů – kakichurma, asijský / japonský persimmonšaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka
  • kaki pomáhá trávit tuky!
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • plod obsahuje vysoké množství vitamínu A, vitamínu C,  fosforu a hořčíku
  • plod obsahuje pektin a přírodní sliz, který spolu vytváří rozpustnou vlákninu. Ta zadržuje vodu a zvětšuje objem stolice, což usnadňuje vyprazdňování
  • díky pektinu a fruktóze v plodu obsažených, jej mohou jíst i diabetici [2]

Zdroj:

[1] Wikipedia
[2] Dr. George D. Pamplona-Roger – Encyklopedie léčivých potravin

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.