Jak si připravit pravý domácí pečený čaj?

Autor Stacy Spensley

Určitě jste už někdy zaslechli pojem pečený čaj. Je hitem posledních let, ale přitom nejde o nic nového a připravovali ho již naše babičky a prababičky. Víte, co si pod tímto názvem představit a jak si tuto lahůdku připravit sami doma?

Co je to pečený čaj?

Pečený čaj je ovocný čaj vyrobený z pravého ovoce. Chutí je výrazně lepší a opravdovější než kupované sáčkové ovocné čaje. Připravuje se jen z ovoce, cukru a koření, nenajdete v něm tak žádné umělé látky ani barviva. Můžete ho koupit již hotový nebo si ho udělat doma. Použít se do něj dá jakékoliv ovoce a právě teď, kdy ho spousta dozrává, je pravý čas se do přípravy zásob na zimu pustit.

Jaké ovoce se na čaj hodí?

Použít můžete cokoliv, co máte rádi, třeba jablka, hrušky, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, švestky, mandarinky, ananas, meruňky, broskve, hroznové víno, rybíz, třešně, … prostě téměř vše. Ovoce se dá použít nejen čerstvé, ale také zmražené, takže i v zimě si můžete doplnit své zásoby novou várkou. Drobné ovoce nechte vcelku, větší druhy nakrájejte na kousky, jablka ani hrušky není potřeba loupat. Kombinacím ovoce se meze nekladou, obecně je ale lepší, když je asi polovina dávky z kyselejších druhů. Můžete zkoušet různé variace a připravit si tak čajů několik.

Jak postupovat při přípravě?

Nejdříve si nachystejte suroviny:

  • 2 kg libovolného ovoce
  • 1 kg cukru (každý má raději jinou chuť, takže vyzkoušejte a popřípadě množství upravte podle sebe)
  • koření – anýz, hřebíček, badyán, skořice (opět podle chuti)
  • 2 citróny
  • 2 dcl vodky, rumu nebo griotky (v případě dětské varianty vynechte)

Do hlubšího plechu vsypte důkladně omyté ovoce, cukr, citrón oloupaný a nakrájený na kousky (může být i jen vymačkaná šťáva) a koření. Důkladně směs promíchejte a dejte do trouby vyhřáté zhruba na 200°C. Pečte asi půl až tři čtvrtě hodiny a mezitím promíchávejte. Časový údaj je orientační, důležité je, aby ovoce začalo pouštět šťávu. Poté plech vytáhněte, případně přidejte alkohol a ještě horké plňte do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Ty po uzavření otočte dnem vzhůru a nechte tak vychladnout. Jestliže chcete mít jistotu, že se vám čaj nezačne kazit, můžete sklenice ještě sterilovat asi 15 minut při teplotě 80°C. Pečený čaj je nejlepší skladovat v temnu a chladu, tedy v lednici. Pokud se víčka správně chytila, měl by vydržet až jeden rok.

Dopřejte si sklenici lahodného čaje v zimě i v létě

Na přípravu jedné sklenice nebo hrnku čaje stačí přibližně 2-4 lžičky směsi, záleží na tom, jak chcete mít intenzivní chuť. V zimě perfektně zahřeje šálek horkého čaje, můžete ale vyzkoušet i letní studenou variantu. Ovoce ze dna nevyhazujte, ale vyjezte ho lžičkou, chutná také výborně.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.

%d blogerům se to líbí: