Jak si správně připravit kávu ve french pressu?

Licence: CC BY 2.0, Autor: doubleshot_cz

Pokud doposud pijete klasického „turka“, měli byste rozhodně zbystřit. Následující článek vám totiž představí výrazně lepší a ke kávovým zrnkům šetrnější postup přípravy kávy.

Co je to vlastně french press?

French press je jednoduché „zařízení“, které by měl mít doma každý, kdo si chce vychutnat lahodnou kávu z pohodlí domova a přitom se mu nechce investovat do pressovače, který je buď málo kvalitní, drahý, anebo člověka odkáže na kávu z kapslí. French press se skládá ze skleněné baňky s kovovým či plastovým ouškem a z víčka se sítkem a pístem, jež slouží k oddělení kávové sedliny. Celou tuto prostou sadu koupíte za cenu začínající na několika stokorunách. Lepší french pressy pak vyjdou cenově kolem tisícovky. Přesvědčit se můžete například ZDE. Tak málo stačí, aby se vaše odpolední káva odpoutala od nízkého standardu českého „turka“ a dosáhla voňavých výšin správně vyextrahované kávy bez kávové sedliny.

Postup přípravy kávy ve french pressu

Aby však byla káva skutečně dokonalá, jak popisujeme v odstavci výše, je třeba dostat do krve základní zásady správné přípravy kávy ve french pressu. Pojďme si proto celý proces od mletí kávy až k šálku lahodné kávy projít.

  1. Mletí kávy. Pokud si chcete kávu opravdu vychutnat, doporučujeme použít kávu čerstvě namletou, tedy kávu, od jejíhož mletí neuběhlo více než 15 minut. Čerstvou zrnkovou kávu i mlýnek lze koupit například v e-shopu Cerstvakava.cz. Pro přípravu kávy ve french pressu se doporučuje mlít kávu více nahrubo, aby ji drátěné sítko zachytilo. Pokud nemáte kávu zrnkovou, nechejte si ji namlít na vyšší hrubost, ale vězte, že kvůli předčasnému namletí o dost přicházíte.
  2. Předspaření kávy. V rychlovarné konvici si ohřejte vodu na teplotu cca 93°C. Voda se při přípravě kávy ve french pressu nesmí vařit, neboť káva je na teplo velmi citlivá. Pokud nemáte konvici s teplotním čidlem, nechejte vodu dovařit a poté počkejte alespoň 30 sekund, než kávu zalijete. Nasypte namletou kávu do nádoby french pressu, a to v poměru odpovídajícímu cca 60 g kávy/1 litr vody. Kávu poté zalijte malým množstvím vody tak, aby její hladina byla těsně nad okrajem kávy. Nechejte kávu chvíli pracovat (cca 15 sekund). Můžete vidět, jak obsah french pressu jemně bobtná. To se uvolňuje oxid uhličitý.
  3. Extrakce. Po předspaření dolijte french press požadovaným množstvím vody, opatrně zamíchejte a vrchní částí french pressu přiklopte. Nechejte kávu 3-4 minuty extrahovat. Mezitím můžete nalít zbytek horké vody do hrnku, a tak si hrnek krásně předehřát.
  4. Oddělení sedliny. Je-li káva dostatečně vylouhovaná, pomalu stlačujte píst a oddělte kávovou sedlinu od zbytku kávy. Pohyb by to měl být pomalý a rovný. V opačném případě se může stát, že se část sedliny nepodaří oddělit.
  5. Hotovo. Připravenou kávu nakonec nalijte do předehřátého hrnku (nezapomeňte z něj vylít horkou vodu). Gratulujeme! Máte před sebou hrnek chutné a voňavé kávy, která vám dozajista zlepší den.

 

Jak vidno, příprava kávy ve french pressu je malinko alchymie, ale s trochou cviku vyladíte celý proces k dokonalosti. Výsledek pak rozhodně stojí za to. Z takto připravené kávy si pak také snadno uděláte vídeňskou, alžírskou či irskou kávu. Zkrátka a dobře díky french pressu už u vás doma instantní kávě či „turkovi“ nadobro odzvonilo.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.

%d blogerům se to líbí: