Jak správně podávat víno?

Licence: CC BY 2.0, Autor: 96dpi

Víno patří k nejoblíbenějším alkoholickým nápojům u nás i po celém světě. Pije se při všech možných příležitostech, sklenka vína většinou nechybí při oslavách i příjemném romantické večeru ve dvou. Jak a v čem ho ale správně podávat? A jaké víno se hodí ke kterému jídlu?

Jaké víno vybrat?

Stojíte v obchodě před regálem plným vín a marně přemýšlíte, které vybrat? Zaměřte se na to, co k němu budete podávat za pokrm. Právě vhodně zvolená kombinace vína a jídla podtrhne chuť obojího. Obecně se červená vína hodí k červeným masům, ať už jde o maso hovězí, vepřové, jehněčí, zvěřinu nebo kachnu. Stejně tak se hodí i k polévkám nebo předkrmům z těchto mas. K pokrmům z bílého masa, tedy drůbežího, rybího, ale také telecího, se hodí bílá vína. Ty si budou rozumět i se smetanovými omáčkami, zeleninovými polévkami, světlými sýry, korýši, ovocnými saláty, zmrzlinami a jinými lehkými dezerty. Růžová vína jsou oblíbená pro svou univerzálnost. Jsou výborná všude tam, kde vína bílá, ale dají se kombinovat i s těžšími masitými pokrmy místo vína červeného. Platí také zásada, že čím lehčí pokrm, tím mladší a lehčí víno, a naopak čím těžší pokrm, tím výraznější vyzrálé víno s vyšším obsahem alkoholu.

Jakou teplotu má víno při podávání mít?

Podívejte se dobře na etiketu vína, kde často bývá tento údaj uveden. Pokud tam je doporučená teplota podávání, určitě se jí držte, abyste si víno co nejvíce vychutnali. Jestliže ne, pak záleží na tom, jaké víno máte. Šumivá a perlivá vína by měla být vychlazena na 6-7°C, mladá bílá a růžová vína 10-12°C, zralá bílá a růžová vína 12-13°C, mladé červené víno se pije při teplotě 13-15°C, zralejší červené víno 16-17°C a špičková archivní červená vína se podávají při teplotě 18-19°C. I když se často traduje, že se červené víno pije při pokojové teplotě, ta mu určitě nesvědčí. Příliš teplé víno neuvolní všechny své vůně a chutě, takže je opravdu potřeba věnovat čas jeho správnému vychlazení.

Jak víno otevírat?

Pro každý druh vína platí trochu jiný postup. U šumivého vína zapomeňte na známou ránu a špunt letící ke stropu, to je špatně. Odstraňte obal a drátěný uzávěr, uchopte láhev v mírně šikmé poloze a poté vyklavým pohybem vyndejte zátku, kterou po celou dobu nepouštějte z dlaně. Otevření by mělo provázet jen téměř neslyšitelné lupnutí. U bílého a růžového vína otevírejte láhev nejlépe těsně před konzumací. Odřízněte přilisovaný obal a poté zavrtejte vývrtku tak, aby neprošla spodní stranou korku do láhve, to by se korek nadrobil do vína. Zároveň ale musí být vývrtka dost hluboko, aby se korková zátka při vytahování nepřetrhla. Červené víno otevřete stejným způsobem, rozdíl je ale v tom, že byste tak měli učinit alespoň hodinu před podáváním vína. Důležité je to především u starších vyzrálých vín, které potřebují nějaký čas, aby se provětraly a uvolnily své vůně a chutě. Dobrým způsobem, jak červené víno nechat „rozdýchat“ rychleji, je přelít ho do karafy.

Pro milovníky kvalitního vína

  • Víno by se správně mělo otevírat pomocí dvoufázové vývrtky. Tím se zamezí prudkému vyrovnání tlaku v láhvi a náhlému přístupu kyslíku, což dobrá vína stresuje.
  • Víno by se dále mělo nalévat před publikem „coram publico“, což má dlouhou tradici.
  • Před nalitím vína by se mělo ke korkové zátce přičichnout. Pokud je nekvalitní, ihned to poznáte.
  • Před podáváním vína, ten kdo láhev otevřel, nejprve trošku nalije sám sobě, aby mohl víno ochutnat. Pokud je víno dobré, nalévá se ostatním, přičemž hostitel si nalévá jako poslední.

V jakých sklenicích víno podávat?

Různá vína si žádají své specifické sklenice, aby se plně rozvinuly. Bílá i červená vína se nalévají do sklenic tulipánového tvaru, ale i ty se od sebe ještě podstatně liší. Užší tulipánová sklenice se hodí na dezertní vína, pro lehká bílá vína je ideální o něco širší tulipánový tvar a ještě širší je pak určena pro výrazná a kořeněná bílá vína. Tulipánová sklenice klasického tvaru se hodí na lehčí červená vína, pro vína burgunského typu se používá větší a kulatější sklenice. Sklenice na bílé víno jsou přitom menší, měly by mít objem kolem 25 cl, na červené se hodí větší sklenice o objemu 35 cl. Růžovému vínu vyhovuje nejlépe ve sklenice ve tvaru zvonu. Šumivé a perlivé víno by se mělo vždy podávat ve vysokých štíhlých sklenicích zvaných flétna, které zajistí, že bude víno delší dobu perlit. U všech vín ale platí, že by se měly vždy nalévat jen zhruba do třetiny objemu skleničky.

Tip: vadí vám, že po nalití vína steče pár kapek vína po láhvi a ušpiní stůl? Pak máte dvě možnosti. První spočívá v elegantním „omotání“ hrdla láhve ubrouskem, který bude kapky nasávat. Nebo si můžete pořídit vinnou nálevku, která vám bude velmi dobrým a elegantním pomocníkem.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.

%d blogerům se to líbí: