Jak správně uchovávat chleba?

Je až s podivem, jakého technologického pokroku lidstvo dosáhlo, ale nějaký jednoduchý „uchovávač“ chleba k dispozici stále není. Proto pro vás přinášíme krátký návod na to, jak správně uchovávat chleba tak, aby vydržel co nejdéle chutný a bez plísní.

Na ledničku zapomeňte

Dáváte-li chléb do ledničky neděláte tak správně, protože při teplotách kolem 0 až 10° Celsia paradoxně dochází k ničení chleba. Mimo to, v ledničce se najde spousta plísní a pachů, které chlebu také zrovna moc nepřidají. Chcete-li chleba nadlouho uskladnit, dejte ho do dobře utěsněného igelitového pytlíku a do mrazáku, kde chleba vydrží poměrně dlouho. Po vyndání chleba z mrazáku je potřeba ho nechat samovolně rozmrazit.

Ideální teplota pro uchování chleba je kolem 20-25° Celsia. Chléb je nejlepší zabalit do čisté a suché utěrky. Díky tomu pak chleba může dýchat a vydrží vám mnohem déle. Někdy se také doporučuje chleba ještě navíc zabalit do novinového papíru, který zabrání vysychání chleba, ale zároveň ho nebude nijak omezovat v dýchání. Má to však dva problémy. Jednak je musí novinový papír zhruba každé dva dny měnit a pak také v dnešní digitální době ne každý kupuje noviny. Takže klasicky je nejlepší chléb pouze zabalit do utěrky, či jiného pro tento účel vhodného čistého a suchého plátna. Na závěr je potřeba říci, že nejvíce se z hlediska plísní osvědčil chléb pečený klasicky bez desítek různých chemikálií, které se dnes do průmyslově vyráběných chlebů dávají.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.

%d blogerům se to líbí: