Jak udělat domácí hořčici, majonézu a tatarku?

Období grilování je v plném proudu a jistě u každého vyznavače těchto pochoutek nechybí na stole ani pochutiny jako majonéza, tatarka a hořčice, které jsou tolik oblíbené ve většině domácností. Pokud se ale zajímáte o to, co jíte, a chcete mít kontrolu nad různými umělými ochucovadly, připravte si všechny tři věci jednoduše sami doma. Receptů a jejich obměn najdete jistě spoustu, tady jsou ty základní.

Domácí hořčice

Základem jsou hořčičná semínka, která koupíte v prodejnách s kořením, ale i v některých větších supermarketech. Dále již potřebujete jen ocet a cukr. Ocet je lepší vinný, hořčice bude mít jemnější chuť. Můžete vyzkoušet různé varianty ochucení solí, pepřem, bylinkami, nahrazením části hnědých semínek černými, kdy vznikne hořčice kremžská, a tak různě podle chuti.

Postup: Nejprve si v kastrolku svařte zhruba čtyři deci octu a následně ho nechte úplně vychladnout. Umelte v mlýnku 100 g hořčičných semínek a smíchejte je s cukrem podle chuti (asi 30-40 g), poté přilévejte po trochách ocet tak, aby vznikla hustá kaše. Nechte ji v lednici odležet 2 hodiny a poté znovu přilévejte ocet, dokud hořčice nemá správnou konzistenci. Vzduchotěsně uzavřená vydrží i několik týdnů. Ze začátku má poměrně dost ostrou chuť, která poté trochu zjemní.

Domácí majonéza

Pro výrobu majonézy potřebujete především olej a vaječné žloutky, to je její základ. Kdo se ale bojí jíst syrové žloutky nebo vejce z nějakého důvodu nesmí konzumovat, může vyzkoušet i variantu z mléka. Olej je nejlepší použít neutrální, například slunečnicový. Při přidání lžičky hořčice bude mít majonéza svou typickou nažloutlou barvu, ale není to nutné. Ochucení pak záleží na každém, co je mu libo, používá se především sůl, pepř a citrónová šťáva. K míchání můžete použít klasické metličky, ale daleko jednodušší přípravu umožňuje tyčový mixér. Domácí majonéza má kratší trvanlivost než ta kupovaná, ideální je sníst ji do dvou dnů.

Vaječná majonéza: Na jeden žloutek je potřeba zhruba 100 ml oleje. O tom, zda má být žloutek přímo vytažený z lednice nebo má mít pokojovou teplotu, se mezi kuchařkami vedou spory. Nejlépe tak vyzkoušejte, co se bude vám zdát vhodnější. Žloutek vyklepněte do vysoké šlehací nádoby a až na dno vložte tyčový mixér. Zapněte a pomaličku v tenkém stálém proudu přilévejte olej, tím bude majonéza houstnout. Přestaňte přilévat, jakmile majonéza získá ideální konzistenci. Poté dochuťte podle své chuti.

Majonéza bez vajec: Do lednice dáme vychladit 100 ml oleje a 50 ml mléka (pro lepší chuť můžete použít plnotučné, ale stačí i polotučné). Do vysoké nádoby nalijeme mléko, přidáme sůl a další ochucovadla a poté při mixování opět pomaličku přiléváme olej do zhoustnutí pěny.

Domácí tatarka

K její výrobě použijeme doma připravenou majonézu, do které už jen přidáme nadrobno nasekané kyselé okurky, cibuli a podle chuti třeba česnek, petrželku, libeček, pažitku a další bylinky.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.

%d blogerům se to líbí: