Jak udělat domácí houskový knedlík?

Jak udělat domácí houskový knedlík?

houskový knedlík na talířiHouskový knedlík je oblíbenou přílohou k různým omáčkám, guláši nebo třeba vepřovému masu se zelím. A samozřejmě nejlépe chutná pravý nadýchaný domácí knedlík, který jste si čerstvě uvařili. Jak na to?

Suroviny:

  • 500 g hrubé mouky (může být i polohrubá)
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 starší houska
  • 20 g droždí
  • lžička cukru
  • půl lžičky soli

Postup:

Ohřejte část mléka tak, aby bylo teplé, ale ne horké. Přidejte do něj cukr a rozdrobte droždí, pak nechte v teple vzejít na kvásek. V míse smíchejte mouku a sůl, přidejte vejce rozšlehané ve zbylém mléce a vzešlý kvásek. Ze všeho důkladně vypracujte řidší těsto a zamíchejte do něj na kostičky nakrájenou housku. Ta pohltí vlhkost a výsledné těsto by tak mělo být konzistentní, hladké, nemělo by se lepit na stěny mísy ani vařečku. Pokud je příliš lepivé, přisypte podle potřeby mouku, v opačném případě ho můžete zředit trochou mléka. Vršek těsta posypte špetkou mouky, mísu přikryjte utěrkou a nechte v teple zhruba hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozdělte na 3 – 4 díly a z každého vytvarujte váleček. Ty pak vložte do osolené vroucí vody. Vařte je pod pokličkou asi 20 minut, v polovině vaření je otočte. Po vyjmutí z hrnce knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich mohla odejít pára.

Tipy pro skvělé knedlíky:

  • Všechny suroviny si nachystejte alespoň půl hodiny dopředu, aby získaly stejnou pokojovou teplotu.
  • Mléko můžete nahradit vodou. Ještě lepší by ale byla sodovka, bublinky v ní těsto pěkně nakypří.
  • Aby knedlíky při vaření nepopraskaly, otřete je před vložením do hrnce rukou namočenou ve studené vodě.
  • Proti rozvaření knedlíků dobře funguje lžička octa přidaná do těsta.
  • Houskové knedlíky se dají vařit i v páře, jen je při tom neotáčejte, tak se nerozvaří a nebudou slizké.
  • Pokud chcete, aby válečky měly pěkný tvar, zabalte je před vařením do potravinářské fólie. Jen ji poté nezapomeňte pořádně propíchat.
  • Po vyjmutí z hrnce knedlíky uložte na mřížku nebo jinou děrovanou podložku, aby neležely ve vodě, která z nich okapává.
  • Horké knedlíky nejlépe nakrájíte obyčejnou nití, studené se dají krájet i nožem.
  • Houskový knedlík je možné zamrazit, jen ho nechte pořádně vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..