Jak udělat pravý a falešný marcipán?

Jak udělat pravý a falešný marcipán?

marcipán
Autor: Dan Taylor

Marcipán je pochoutkou, kterou milují děti i mnozí dospělí. Oblíbený je samostatný třeba v podobě různých figurek, ale také se velmi často využívá na dozdobení dortů a zákusků, protože se z něj dají tvořit všemožné krásné ozdoby. K sehnání je marcipán v každé cukrárně, vyrobit si ho ale můžete i doma, což vám vyjde jistě levněji. Vyzkoušet můžete pravý i falešný marcipán a uvidíte, který vám bude více chutnat a vyhovovat.

Pravý marcipán

Základem marcipánu jsou mandle, kterých u toho pravého musí být minimálně 50% obsahu surovin. Právě chuť mandlí a také jejich struktura jsou tím, co dělá marcipán tak výbornou pochoutkou. Výroba pravého marcipánu je časově náročnější, ale výsledek stojí za to.

Suroviny:

  • 120g mandlí
  • 120g cukru moučky
  • 1 bílek (dá se nahradit 1 lžící oleje nebo studené vody, aby marcipán déle vydržel)

Postup:

Mandle kupte loupané nebo je nejdříve doma spařte a oloupejte. Poté je nastrouhejte na jemno, někdo doporučuje je ještě umixovat, aby měly opravdu velmi jemnou konzistenci. Poté přidávejte postupně bílek (nebo náhradu) a cukr a hnětením zpracovávejte, dokud nevznikne pevně držící jednolitá hmota podobná plastelíně. Do těsta je možné zapracovat tímto způsobem i barvivo, lépe se pracuje s tekutým, ale může být i sypké, jen bude trvat déle, než těsto rovnoměrně obarvíte.

Falešný marcipán

Ve falešném marcipánu je aroma mandlí nahrazeno mandlovou esencí a k cukru se jako základ hmoty přidává sušené mléko. I tento marcipán je ale chuťově výborný. Receptů je dá najít více, různé cukrářky mají vyzkoušený jiný poměr surovin. Nejčastěji se ale uvádí poměr mléka a cukru 1:1 a k tomu dalších několik surovin.

Suroviny

  • 200g cukru moučky
  • 200g sušeného mléka (nejlepší je polotučné)
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička oleje

několik kapek mandlové tresti
Postup:

Ingredience smícháme a hnětením zapracováváme do sebe. V případě potřeby můžeme přidat po kapkách vodu, kdyby byla konzistence pořád moc tuhá. Marcipán můžeme obarvit podle potřeby, buď celý nebo po kouskách různými barvami.

One thought on “Jak udělat pravý a falešný marcipán?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..