Jak uvařit domácí kečup?

Urodilo se vám na zahrádce mnoho rajčat a už nevíte, co s nimi? Pokud tuto zásobu nestíháte sníst, byla by jistě škoda ji vyhodit. Jenže co dělat s těmi už trochu přezrálými plody? Zkuste si uvařit domácí kečup, na který jsou právě hodně zralá až přezrálá rajčata ideální. Vyrobíte si tak zásobu pochoutky, u které budete mít jistotu, že je bez jakýchkoliv éček.

Co budete potřebovat?

  • 4 kg rajčat
  • 0,5 kg jablek
  • 0,5 kg cibule
  • 300 g cukru
  • 250 ml octa
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce pálivé papriky (nemusí být, můžete přidat o lžíci více sladké papriky)
  • 10 ks hřebíčku
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře

Postup:

Cibuli oloupeme, jablka zbavíme jadřinců, ale neloupeme. Obojí společně s rajčaty nakrájíme na kolečka nebo větší kostky a nasypeme do hrnce. Přidáme ocet, všechno koření a dáme vařit. Vaříme zhruba 1 až 1 a ½ hodiny, pak přisypeme cukr a vaříme minimálně dalších 15 minut. Čím déle ale necháme směs vařit, tím hustší kečup budeme mít, protože se z něj odpaří více vody. Takže klidně může být výsledná doba delší, záleží na vás. Jakmile máme uvařeno do požadované hustoty, směs rozmixujeme a následně přecedíme. Hotový kečup nalijeme do sklenic a pokud chceme, aby vydržel delší dobu, sterilizujeme jej.

Tipy pro ještě lepší domácí kečup:

  • Poměr octa a cukru nemusí úplně vyhovovat vaší chuti. Dost záleží na tom, jak sladká nebo kyselá jsou rajčata. Podle toho je potřeba směs případně dosladit.
  • Chcete-li mít červenější barvu kečupu, přidejte k rajčatům asi 200 g červené řepy.
  • Celý hřebíček, nové koření a pepř můžete klidně rozmixovat se směsí, jejich zbytky se odstraní při cezení. Pokud vám to však vadí, dejte všechno toto koření do uzavíratelného sítka na čaj a ponořte jej do hrnce. Po uvaření koření jednoduše vyndáte a vyhodíte.
  • Pokud máte rádi kečup hodně hustý, můžete přidat Pektogel – ztužovací přípravek na džemy.
  • Zajímavou chuť mu dodáte přidáním dalšího koření, například špetky skořice nebo muškátového oříšku. Ještě pikantnější pak bude, když místo pálivé papriky přidáte hodně ostrou feferonku. Záleží na tom, jakou chuť máte raději.
  • Pro jemnější konzistenci můžete kečup po prvním přecezení znovu rozmixovat a opět přecedit, pak bude opravdu krémový.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.

%d blogerům se to líbí: