zmrzlinaZmrzlina je pochoutka, která k létu neodmyslitelně patří. Nic přece v horku neosvěží lépe, než lahodná porce této sladké lahůdky. Jenže kupované produkty jsou často plné vody, konzervantů, barviv, kokosového a palmového oleje a dalších složek, o kterých je snad i lepší nevědět. Chcete si vyrobit vlastní domácí zmrzlinu, u které přesně víte, co obsahuje a že je v ní skutečná smetana? Jen do toho, není to nic složitého. K výrobě domácí zmrzliny se dá přistoupit dvěma způsoby, buď si nejdříve pořídíte přístroj zvaný zmrzlinovač, nebo se spolehnete na obyčejný šlehač a poté vlastní ruce.

Vybíráme zmrzlinovač

Při výrobě zmrzliny je důležité její míchání při procesu tuhnutí. Zabrání se tak tvorbě ledových krystalků a výsledná pochoutka bude díky zašlehávání vzduchu krásně jemná a hladká. Pokud víte, že zmrzlinu budete doma připravovat častěji, možná by stálo za to se podívat po dobrém přístroji. Ten tuto práci udělá za vás. Existují dva základní typy a to přístroje s vlastní chladící jednotkou a bez ní:

  • Zmrzlinovače bez chladící jednotky pořídíte už kolem 1000 Kč, cena je jejich hlavní předností. Jsou také poměrně skladné, tvoří je obvykle jen podstavec, ve kterém se nachází malý motorek, míchací nádoba a víko s metličkami. Musíte ale počítat s tím, že tyto přístroje potřebují ke své funkci strávit dostatečně dlouhou dobu dopředu v mrazničce. Jejich dvojstěnná nádoba totiž obsahuje chladící médium, které se musí pořádně vychladit, ideálně alespoň přes noc. Za jeden den s takovým přístrojem zvládnete tedy připravit pouze jednu dávku zmrzliny. I směs, kterou budete do zmrzlinovače lít, je třeba mít připravenou dopředu a vychlazenou v lednici.
  • Se zmrzlinovačem s vlastní chladící jednotkou můžete připravovat jednu várku zmrzliny za druhou, díky kompresoru nepotřebuje žádné chlazení nádoby v mrazáku. Nevýhodou je však o poznání vyšší pořizovací cena začínající na několika tisícikorunách a také větší rozměry.

Výroba zmrzliny bez zmrzlinovače

Ani bez speciálního přístroje nemusíte zoufat, zmrzlinu si vyrobíte i tak. Ovšem musíte počítat s delší dobou mrazení, při které je potřeba směs často promíchávat. Rozmixovanou a našlehanou směs nalijte do misky a dejte do mrazáku. Zhruba první dvě hodiny ji promíchejte alespoň každou čtvrt hodinu, poté můžete už méně často. Zmrzlina bude totiž tuhnout od okrajů misky a na nich se bez míchání vytvoří ledové krystaly. Čím pečlivěji budete směs promíchávat, tím hladší a jemnější budete zmrzlinu mít. Vše bude tuhnout až několik hodin podle velikosti porce.

Recepty na domácí smetanové zmrzliny

Vanilková zmrzlina

Suroviny:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 7 žloutků

Postup:

Žloutky s oběma cukry utřeme do světlé hladké pěny. Dužinu z vanilkového lusku vyškrábneme do mléka se smetanou a směs krátce povaříme. Poté ji přecedíme a smícháme se žloutkovou pěnou. Opět vše za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Přelijeme do misky a necháme vychladnout, poté teprve umístíme do mrazáku. Tato zmrzlina se dá různě ochutit třeba kousky čokolády, mletými oříšky, pro děti rozdrcenými lentilkami, prostě jakkoliv podle chuti.

Čokoládová zmrzlina

Suroviny:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 300 ml mléka (nejlépe plnotučného)
  • 100 g kvalitní čokolády na vaření
  • 50 g cukru
  • 30 g kakaa

Postup:

Mléko s cukrem přivedeme k varu, přidáme kakao a nalámanou čokoládu. Už nevaříme, jen necháme vše za stálého míchání rozpustit. Smetanu ušleháme v hustou šlehačku a opatrně vmícháme do vychladlého čokoládového krému. Poté vše přelijeme do misky a dáme mrazit.

Jahodová zmrzlina

Suroviny:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka
  • 300 g čerstvých jahod
  • 130 g cukru krystal
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Postup:

Jahody rozmixujeme, přidáme k nim mléko, smetanu, cukr a citrónovou šťávu a vše důkladně zamícháme. Dáme do misky a tu do mrazáku.