Probiotika, prebiotika, synbiotika – co znamenají tyto pojmy?

S pojmy probiotika, prebiotika, případně synbiotika se setkáváme poměrně často. Slýcháme o nich v televizních reklamách a vidíme je napsané na obalech některých potravin a doplňků stravy. Každý nejspíš správně tuší, že mají co do činění s naším správným zažíváním. Víte ale, co přesně který pojem znamená?

Probiotika

Jde o živé mikroorganismy, jejichž konzumace v přiměřeném množství prospívá našemu organismu. Nejčastěji jsou to bakteriální kmeny laktobacilů, bifidobakterií a streptokoků. Tyto pro člověka prospěšné bakterie upravují přirozenou střevní mikroflóru a brání přemnožení škodlivých bakterií, umí také zmírnit škodlivost některých látek vznikajících při špatném trávení. Tím pomáhají léčit průjem, stabilizovat stav střev po léčbě antibiotiky nebo při chronických onemocněních tlustého střeva. Užívají se také jako prevence zažívacích potíží před a při cestě do zahraničí.

Probiotika můžeme konzumovat dvěma způsoby. Obsahují je zakysané mléčné výrobky (nejčastěji jogurty, jogurtová a kefírová mléka), tvrdé sýry ementálského typu nebo například kysané zelí a jiná zelenina konzervované mléčným kvašením. Ale často jsou do potravin také přidávány. Obsah takových probiotik v potravině zjistíme jednoduše na jejím obalu, výrobci se tím rádi pochlubí. Nebo si můžeme pořídit přímo probiotické potravinové doplňky. Jejich užívání je vhodné pro všechny věkové kategorie při potížích i jako prevence před zátěžovým obdobím. Pomáhají celkově posílit imunitu, působí preventivně proti respiračním onemocněním a infekcím močových cest a dokonce dokáží i zmírnit alergické a atopické projevy u dětí.

Prebiotika

Prebiotika nejsou živou kulturou, ale potravou pro ni. Je to pro člověka běžně nestravitelná vláknina, především oligosacharidy jako například inulin. Prospěšné střevní bakterie získávají z těchto sacharidů energii a navíc při jejich rozkladu vznikají biochemickými reakcemi organické kyseliny, které dodávají energii buňkám střevní stěny.

I prebiotika najdeme v různých potravinách, nejvíce v obilovinách, ale také v některém ovoci a zelenině, z ní nejvíce v česneku, cibuli a pórku. Také bývají přidávány do mnoha potravin, často společně s probiotiky.

Synbiotika

Jde o výrobky, kde jsou společně probiotika i prebiotika. Právě tato kombinace přináší ty nejlepší účinky, protože dodává tělu prospěšné bakterie a zároveň zvyšuje šanci na jejich přežití v trávícím traktu. Synbiotika jsou ideální volbou při léčbě průjmu, zácpy, ale i obecně ke zvýšení imunity.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.

%d blogerům se to líbí: