Jak si připravit nápoj maté?

Licence: CC BY-SA 2.0, Autor: pulguita

Indiáni nazývají maté nápojem Bohů a není divu, jde o velmi pozoruhodný nápoj plný prospěšných látek a se skvělými povzbuzujícími účinky na lidský organizmus. Dnes není problém si tento nápoj pocházející z Jižní Ameriky připravit i u sebe doma. Ochutnejte a uvidíte, zda si jej oblíbíte stejně jako domorodé jihoamerické národy.

Nápoj z neobyčejné rostliny

Nápoj maté, celým názvem yerba maté, se připravuje z lístků a stonků cesmíny paraguayské, stále zeleného stromu dorůstajícího výšky až 15 metrů. Pojí se k němu legenda jihoamerických Indiánů kmene Guaraní, podle které lidem tuto rostlinu věnovaly bohyně Měsíce a mraků. Ty totiž jednou sestoupily na zem, ale sotva se tu objevily, chtěl je napadnout jaguár řítící se z lesa. Bohyně tenkrát zachrání starý muž, který jaguára skolí, a ty mu na oplátku věnují nový a neobyčejný druh rostliny. Cesmína paraguayská se pěstuje především na území Paraguaye, Uruguaye, Argentiny, Chile a Brazílie. Pro místní Indiány je maté základním nápojem, bez kterého si neumí představit svůj život, pijí ho tradičně již po staletí. Díky vysokému podílu kofeinu má silné povzbuzující účinky a pomáhá jim zahnat nejen žízeň, ale také pocit hladu, což jim vždy ulehčovalo přežití v dobách nouze.

Zajímavá kombinace zdraví prospěšných látek

Nápoj maté sice obsahuje hodně kofeinu, na rozdíl od kávy však není návykový. Naopak je zdraví prospěšný díky obsahu mnohých cenných látek. Z vitamínů jsou to především A, B, C, E a betakaroten. Významný je také obsah antioxidantů. Z minerálních látek je ve vyšším množství zastoupen vápník, hořčík a draslík, ale najdete tu i železo, křemík, mangan a fosfor. Kombinace těchto látek dodává tělu energii a zlepšuje imunitu, mírní alergie, povzbuzuje nervový systém, zlepšuje paměť, pomáhá zvýšit koncentraci a myšlení, čistí krev, podporuje trávení a snižuje pocit hladu.

Příprava yerba maté je snadná

Pokud si chcete připravit yerba maté doma, není to žádný problém. Na internetu i v některých obchodech koupíte směs na tento specifický čaj v různých podobách – zelený, černý (pražený) i s příchutěmi. Připravuje se přelitím porce lístků horkou vodou (ne přímo vařící). Po zalití by se měla vytvořit pěna. Klasicky se maté pije neoslazené, avšak má výrazně nahořklou chuť, která nemusí každému vyhovovat. Můžete si jej tedy dochutit medem a třeba i mlékem.

Tradiční způsob pití

Pokud chcete pít maté stylově a v duchu jihoamerických tradic, pořiďte si na něj speciální nádobu. Maté se tradičně podává ve vydlabané dýni s užším hrdlem a pije se bambusovým stéblem. Tato nádoba se nazývá kalabasa a stéblu se říká bombilla. Samozřejmě nemusíte dlabat dýni, dnes již z ní tento nápoj nepijí většinou ani sami Indiáni. K dostání jsou kalabasy v typickém tvaru z keramiky, porcelánu či kovu s dřevěnou nebo kovovou bombillou. Právě z nich si tento nápoj vychutnáte nejlépe.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.