Jak bezpečně na mšice?

Jak bezpečně na mšice?

mšiceMšice každý zná moc dobře, jedná se o malý hmyz o velikosti 1 až 5 mm dlouhý, různých barev – hnědá, černá, šedivá, zelenavá nebo žlutá. Pokud si rostliny ze zahrady nosíte domů, tak je pravděpodobné, že jste si s sebou přinesli i nějaké ty mšice, které začínají být aktivní v lednu nebo únoru. Pokud nemáte rádi průmyslové pesticidy, ukážeme vám český bio pesticid, který vynalezl pan Roman Pavela z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Bio pesticid na mšice

Nejprve proč použít bio pesticid. Výhodou bio pesticidu je jeho zdravotní nezávadnost, takže ho můžete používat i doma. Mimo to si bio pesticid pana Pavely můžete připravit v podstatě zdarma, nebo jen za pár korun.

Jak na to? Jednoduše, stačí si sehnat tymián, který obsahuje látku s názvem thymol, který je přírodní pesticid. Tymián (čerstvý nebo usušený) nasekáme, v ideálním případě pak nadrtíme na malé kousky. Nadrcený tymián pak necháme macerovat 24 hodin. V jednom litru vody se nechte macerovat 3 hrsti připraveného tymiánu. Druhý den bude nálev barvou připomínat vylouhovaný čaj. Nálev následně zbavíme nadrceného tymiánu a nalijeme ho do rozprašovače. Rostliny je pak potřeba ze všech stran důkladně postříkat – především samotné mšice, jedná se totiž o kontaktní bio pesticid. Postřik se pak ještě jednou nebo dvakrát opakuje.

Pan Roman Pavela vymyslel i další bio pesticidy. Pokud máte zájem, kupte si jeho knihu s názvem „Rostlinné insekticidy: Hubíme hmyz bez chemie“ nakladatelství Grada. Knihu lze zakoupit i v elektronické podobě jako ebook.

Tip: věděli jste, že je tymián silné přírodní antibiotikum, který má výrazné antiseptické a dezinfekční účinky?

Tip: Pokud budete pěstovat tymián na vaší zahrádce, bude vám pomáhat odpuzovat slimáky, mšice, mravence, housenky i další škůdce.

Tip: V bytě na mšice také funguje levandule.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..