Jak připravit vaječný, karamelový, kávový nebo kokosový domácí likér?

infoSmetanové likéry jsou oblíbeným pitím, které mají rády především ženy, ale skleničkou občas nepohrdne ani mnohý muž. A Vánoce jsou zase oblíbeným obdobím, kdy se láhev takového pití otevírá. Jemná sladká chuť se výborně hodí právě ke svátečním chvílím, kdy pomůže dokreslit slavnostní atmosféru a naladit chuťové pohárky na mísy dobrot. Chcete letos udělat dojem na své blízké? Vyrobte si vlastní domácí likéry, kterými můžete pohostit rodinu i návštěvy. Tady jsou jednoduché recepty hned na čtyři druhy.

Vaječný likér

Toto je nestárnoucí klasika, kterou milují babičky i maminky. Určitě je proto potěšíte lahví vlastnoručně vyrobeného vaječňáku. Z uvedeného množství surovin získáte asi 1 litr vaječného likéru.

Suroviny:

  • ½ litru mléka
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 200 ml rumu
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 žloutků

Postup:

Mléko nechce přejít varem a pak zase schladit. Mezitím vyšlehejte žloutky s moučkovým i vanilkovým cukrem do pěny. Pěnu přidejte do vychladlého mléka společně s kondenzovaným mlékem a rumem a vše dobře promíchejte.

Kávový likér

Chuť a vůně kávy je pro mnoho lidí přímo neodolatelným lákadlem. Právě pro takové milovníky kávy bude výborným pohoštěním tento kávový likér. Z uvedené dávky surovin budete mít asi ¾ litru kávového likéru.

Suroviny:

  • 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
  • 250 ml rumu (polovinu lze nahradit whisky nebo bourbonem)
  • 250 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce instantní kávy
  • 4 lžíce horké vody

Postup:

Instantní kávu a lžičku cukru zalijte v šálku horkou vodou a nechte vychladnout. Ušlehejte žloutky s vanilkovým cukrem a zbytkem krupicového cukru a poté dobře vmíchejte kondenzované mléko, uvařenou kávu a rum.

Karamelový likér

Tento likér je velmi podobný oblíbenému, leč poměrně drahému likéru Baileys. Pokud máte rádi jeho chuť, bude i domácí karamelový likér vaším oblíbeným pitím. Z tohoto množství surovin vyrobíte více než 1 litr karamelového likéru.

Suroviny:

  • ½ litru mléka
  • ½ litru rumu
  • 2 plechovky karamelového slazeného kondenzovaného mléka (případně obyčejného slazeného kondenzovaného mléka)
  • 1 vanilkový puding

Postup:

Jestliže máte koupené karamelové slazené kondenzované mléko, můžete první krok přeskočit. Pokud máte to obyčejné, musíte je nejdříve uvařit, aby zkaramelizovalo. V tomto článku najdete postup. Dále uvařte puding podle návodu a nechte jej za občasného promíchání vychladnout. Poté jej vyšlehejte s karamelovým mlékem a pomalu přilévejte rum, až vznikne hladký likér.

Kokosový likér

Exotická chuť kokosu je lahodná a oblíbená, proto si své fanoušky určitě získá i tento krémový likér vonící dálkami. Z tohoto poměru surovin získáte asi ¾ litru kokosového likéru.

Suroviny:

  • 1 plechovka karamelového slazeného kondenzovaného mléka (případně obyčejného slazeného kondenzovaného mléka)
  • 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
  • 200 ml rumu (polovinu lze nahradit whisky nebo bourbonem)
  • 100 g strouhaného kokosu

Postup:

Jestliže máte obyčejné slazené kondenzované mléko, postupujte nejdříve jako v předešlém receptu. S karamelovým mlékem toto vynechte. Strouhaný kokos nasypte do hrnce nebo hlubší pánve a nasucho opražte. Poté jej zalijte neslazeným kondenzovaným mlékem, přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Vychladlé mléko s kokosem mixujte s karamelovým mlékem a přilévejte rum. Směs poté přeceďte, abyste ji zbavily kousků kokosu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..