Jak udělat odpalované těsto?

Jak udělat odpalované těsto?

větrník sladkostVětrníky a věnečky patří mezi nejoblíbenější zákusky. Bezpochyby je to dáno výbornou lehkostí a nadýchaností odpalovaného těsta, které tvoří jejich základ. Přestože se jeho příprava může zdát na první pohled složitá, opak je pravdou. Stačí trocha snahy a určitě brzy vyrobíte doma stejně vynikající zákusky. Za zkoušku to rozhodně stojí.

Jaké suroviny jsou potřeba:

250 ml vody

150 g ztuženého tuku nebo másla

150 g hladké mouky

6 vajec

Postup přípravy těsta:

Do hrnce nalijte vodu a přidejte tuk. Přiveďte k varu a poté pomalu za intenzivního míchání vsypejte mouku. Dávejte pozor, aby se nevytvořily hrudky. Na mírném plameni za stálého míchání pak směs spařujte tak dlouho, až se spojí a začne se odlepovat ode dna a stran hrnce, obvykle to trvá několik minut. Těsto by mělo být husté a lesklé. Nechte jej poté částečně vychladnout, pořád jej přitom občas míchejte. Následuje přidání vajec. Je potřeba, aby měla pokojovou teplotu, takže je včas vytáhněte z lednice. Do těsta je zašlehávejte po jednom, další přidejte vždy, až je předchozí úplně zapracované.

Pečení odpalovaného těsta:

Plech vyložte pečícím papírem nebo vytřete tukem. Poté na něj těsto v tenké vrstvě roztáhněte, pokud chcete mít jeden velký plát. Můžete také těstem naplnit cukrářský sáček a tvořit tvary věnečků, větrníků, banánků a podobně. Lze si ale poradit i se lžičkou, kdy s její pomocí vytvoříte na plechu pusinky nebo placičky. Vždy se hlavně snažte mít vše stejně velké, aby se těsto dobře propeklo.

Pečte v troubě vyhřáté na 220°C zprudka asi 7 – 10 minut, těsto hodně nabude a nafoukne se. Poté snižte teplotu na 160°C a dopečte dozlatova. Minimálně prvních 10 minut troubu neotvírejte, aby těsto nesplasklo. Lépe nabude také díky hrnku vody umístěném do trouby. Nakonec nechte upečené těsto ve vypnuté otevřené troubě ještě asi 10 minut sušit.

Odpalované těsto můžete plnit čímkoliv. Výborné jsou šlehačkové a pudinkové krémy, ale také například našlehaný tvaroh s ovocem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..