Máslovo bylinková marináda

Recept na lahodnou marinádu s lehčí přírodnější chutí. Ingredience 4 polévkové lžíce másla 1 polévková lžíce citronové šťávy 1 polévková lžíce čerstvě nasekané bazalky půl čajové lžičky pepře půl čajové lžičky soli půl kila kuřecího masa Postup Máslo necháme rozpustit. Následně do něj přimícháme všechny uvedené přísady, kromě masa, a necháme zhruba půl hodiny uležet.

Přečíst Máslovo bylinková marináda

Jogurtová pikantní marináda pro grilování

300 ml neslazeného bílého jogurtu 1 čajovou lžičku soli 1 čajovou lžičku pepře 1 čajovou lžičku nastrouhané limetkové kůry půl čajové lžičky papriky – sladká/pikantní – záleží na vás 1 polévkovou lžíci chilli omáčky – druh opět záleží na vás 1 větší na jemno nastrouhanou cibuli hrst čerstvě nasekané šalvěje 4 lžíce oleje 2 lžíce

Přečíst Jogurtová pikantní marináda pro grilování

Roláda s jahodami

Suroviny 4 vejce 4 polévkové lžíce polohrubé mouky 4 polévkové lžíce cukru krupice 2 šlehačky na šlehání 1 ztužovač šlehačky cca 5 – 10ks jahod Postup Vejce rozdělíme, žloutky a bílky zvlášť. Ušleháme bílky s polovinou cukru. Žloutky s druhou polovinou cukru ušleháme do pěny. Poté opatrně a postupně vmícháváme na střídačku mouku a ušlehané

Přečíst Roláda s jahodami

Jak uvařit artyčoky v páře?

Do kastrólu si připravíme vodu a napařovací košík. Artyčoky zbavíme špatných listů a dáme je vařit na páru na 30 až 40 minut. Kastról samozřejmě přikryjeme pokličkou. Po vaření v páře lze artyčoky ihned podávat, nebo dále zpracovávat. Samotným vařením na páře se zachovají všechny důležité vitamíny a minerály.

Jak uvařit chřest?

Přivedeme k varu více vody. Na 1 litr vody přidáme 10 g soli a vložíme svazky chřestu do vody, který dále vaříme na velmi mírném plameni. Vždy dbejte na to, aby se chřest nemačkal. Hrnec dále přikryjte látkou, která bude zajišťovat konstantní teplotu pro vaření. Chcest povařte cca 15 – 30 minut. Při vaření nezapomeňte

Přečíst Jak uvařit chřest?

Co je to blanšírování?

Blanšírování je kuchařská technika spočívající v ponoření plodu do horké vody a jeho následném ochlazení. Blanšírovat (čistit) lze zeleninu, maso, nebo ovoce. Při tomto způsobu zpracování se zachovají všechny hodnotné látky zpracovávaného pokrmu. Mimo to maso takto ošetřené zůstává šťavnatější při dalším tepelném zpracování. Blanšírování ovoce a zeleniny se používá k odstranění  tuhé nebo silné

Přečíst Co je to blanšírování?

Jak na blanšírování špenátových listů?

Přivedeme k varu na 1 kg špenátu 5 litrů vody, do kterého dáme 10 g soli. Špenátové listy následně ponoříme do vody a vaříme je na velmi silném ohni bez pokličky za stálého míchání. Spařené listy necháme okapat, případně z nich vymačkáme veškerou vodu. Pokud špenát ihned servírujete, stačí jej nechat okapat a ihned servírovat.

Přečíst Jak na blanšírování špenátových listů?