Pár tipů na lepší čaj

Příprava čaje v naší zemi není spojena s žádným rituálem a ani pravidly. To je škoda. Proto vám přinášíme pár tipů, jak si udělat lepší čaj a tak trochu i svůj vlastní čajový rituál.
•Voda na přípravu čaje by neměla být ani tvrdá ani měkká.
•Voda z vodovodů obsahuje chlór, ten lze z vody odstranit krátkým převařením vody cca 15 sekund. Po té začne voda ztrácet ztrácet kyslík, čímž se znehodnocuje.
•Destilovaná voda je nepoužitelná.
•Minerální a perlivé vody jsou nevhodné.
•Stolní voda z láhví? Přestože tyto vody nemám rád, ty nejkvalitnější by měly být použitelné.
•Vodu přestat ohřívat, když se objeví bublinky.
•Rychlovarná konvice není sexy, oheň ano. Pokud máte plynový sporák, nebo neelektrický samovar, využívejte je.
•Teplota vody podle druhu čaje. Na černý čaj je potřeba horká voda, na ostatní (zelený, oolong, bílé aj.) ne.
•Nádobí používat pouze na pití čaje. Psychologicky pak budete mít tyto nádoby spojené s příjemným zážitkem.
•Patina není na závadu, odstraňovat pouze mechanicky.
•1 lžička čaje na šálek (150g na 200 ml vody).
•Neměňte doporučenou dobu louhování. Čajové lístky v zásivlosti na kvalitě lze vícekrát (až 4x) louhovat.
•Dochucení záleží na vás, použít lze mléko, alkohol, cukr, med, koření apod. Je to jen na vás. V Mongolsku se do čaje dává třeba i krevní plazma.
•Vyhýbejte se používání kovových nádob a sítek, ty mohou znehodnotit cenné látky v čaji a pozměnit jeho chuť.
•Čaj připravujte a pijte s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..