Zdravotní účinky zeleného čaje

Zelený čaj se vyrábí z nefermentovaných listů čajovníku, čímž je zachován nejvyšší obsah aktivních látek. Kofein v čaji má stimulační efekt na centrální nervový systém, posiluje koncentraci a duševní výkonnost, působí močopudně a rozkládá tuky uvnitř tukových buněk, takže mohou být z těla snadno vyloučeny.

Polyfenoly jsou mocným antioxidantem, chrání cévy a působí protizánětlivě. Dále snižují hladinu cholesterolu v krvi, brání vstřebávání uhlohydrátů (sacharidů) a tuků z potravy, a tím snižují celkový energetický příjem.

Studie z roku 2006 publikovaná 13. září v magazínu Journal of the American Medial Association uvádí „Konzumace zeleného čaje je spojená se snížením úmrtnosti zapříčineným rakovinou“. Studie, vedená japonskou univerzitou Tohoku, sledovala 40 520 dospělých japonců ve věku mezi 40 a 79 lety, kteří neměli mrtvici, srdeční záchvat nebo rakovinu při zahájení výzkumu v roce 1994. Studie sledovala všechny účastníky po celých 11 let a monitorovala všechny příčiny úmrtí a po 7 let monitorovala specifická úmrtí. Účastníci, kteří pili 5 a více šálků čaje denně měli o 16 procent nižší riziko předčasného úmrtí a o 26 procent nižší riziko výskytu kardiovaskulárních chorob, než účastníci, kteří pili méně než jeden šálek čaje denně. Studie dále uvádí, že „pokud zelený čaj chrání člověka proti kardiovaskulárním chorobám nebo rakovině, lze očekávat, že pití tohoto nápoje se bude částečně podílet na prodloužení života, kde právě kardiovaskulární choroby a rakovina jsou dvě celosvětově nejčastější příčiny předčasného úmrtí.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..