Kuskus je spařená krupice, proso, pšenice nebo ječmen, která je vytvarovaná do malých kuliček. Kuskus se vyrábí tak, že se nejčastěji krupice smíchá s trochou mouky a postříká se vodou. Následně se z ní dělají kuličky, které se dále třídí. Ty po vyschnutí ztvrdnou a dále se prodávají v obchodech.
S kuskusem se můžete setkat nejvíce v severoafrické kuchyni. Protože se kuskus pouze zalévá vroucí vodou, zachovává si veškeré zdravé látky, které obilniny obsahují. Není se tedy čemu divit, že se často objevuje na jídelníčku racionální výživy, kde se nejčastěji konzumuje s rajčaty, zelím, mrkví, cuketou aj. zeleninou. Kuskus se dá připravovat na mnoho způsobů, pokud vám nechutná se zeleninou, můžete ho konzumovat i na sladko. To ocení zejména děti, protože varianta se zeleninou většinou moc delikátně nechutná.
Příprava kuskusu se provádí na páře, v nejvrchnějším patře parního hrnce, kde kuskus pomalu bobtná. Nejčastěji se podává se zeleninou a masem.