Také máte langoše spojené s létem? Hodně často bývají v bufetech u koupališť, oblíbenou pochoutkou jsou také v kempech na Vltavě, výtečné nadýchané obří placky si užijete na Slovensku. Co kdybyste si tenhle pocit léta zkusili navodit doma? Připravit je není tak složité.
Protože se traduje několik receptů, máme pro vás i my rovnou dva. Je těžké říct, který z nich je lepší. Někomu může vyhovovat varianta s jogurtem, někdo ocení stánkovou volbu. Záleží také na tom, kolik máte času, protože jedno těsto je třeba připravit den předem.
Vyberte si podle svých možností a dostupnosti surovin. Nemáte se čeho bát, z obou receptů vznikají krásně nadýchané a lahodné langoše.
Den předem a s jogurtem
Tato varianta je vhodná, pokud přemýšlíte, co budete vařit zítra. Těsto je totiž třeba nechat delší dobu odležet v lednici.
Potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- 30 g droždí (1 a kousek kostky)
- 1 vejce
- 1 dcl mléka
- 1 bílý jogurt (150 g)
- špetku soli
- kečup
- sýr
- česnek
Do misky nasypeme mouku, postupně přidáme kvasnice, špetku soli, vejce, mléko a bílý jogurt. Ingredience smícháme a vypracujeme těsto, které se nechá odležet v lednici do druhého dne. Je možné nechat hmotu v misce a i s miskou dát do sáčku, v opačném případě se hmota vezme a uloží do olejem vymaštěného sáčku, aby se k němu tolik nepřilepilo. Doporučuje se nechat těsto v lednici přes noc do druhého dne, ale pokud to není možné, stačí zhruba pět hodin.
Druhý den vytáhneme těsto z lednice, odkrajujeme kousky a ty vytahujeme do kulatých placek. Velikost langošů je dobré zvolit podle pánve a podle toho, jak se těsto trhá. Smažíme dozlatova.
Tip: Kdo nechce langoše tvarovat ručně, může vyválet asi 2 cm vysoký plát a vykrajovat kolečka například sklenicí.
Po usmažení je výborné langoše potřít rozmačkaným česnekem, namazat kečupem a posypat bohatou vrstvou sýru. Fantazii se meze nekladou, a tak můžete vymyslet i inovativnější ochucení (například bylinky).
Rychlý recept ze stánku
Podle tohoto receptu dělají langoše ve většině stánků a bufetů. Nejsou potřeba jogurt, vajíčka ani další zbytečnosti.
Potřebujeme:
- ½ lžičky soli
- 4 dl mléka
- droždí (42 g)
- ½ lžičky cukru
- 500 g hladké mouky
- sýr
- kečup
- česnek
Nejdříve připravíme klasický kvásek. Do vlažného mléka dáme cukr a nadrobíme droždí, necháme pět minut v teple. Kvásek nalijeme do mouky, přidáme sůl a vypracujeme těsto, které pak necháme 30 minut kynout v teple.
Z těsta vytvarujeme langoše libovolné velikosti. Buď je vytaháme ručně, nebo vyválíme plát a vykrájíme kolečka. Ty ručně tvarované však vypadají přirozeněji. Před smažením je necháme ještě 10 minut vykynout.
Smažíme do zlatova na rozpálené pánvi. Ochutíme dle vlastních preferencí sýrem, česnekem, kečupem atd. Někdo dělá langoše dokonce s marmeládou.
Tip: Není pochyb o tom, že langoše jsou docela nezdravým jídlem. Pokud chcete jejich výživnou hodnotu aspoň trochu vylepšit, pojměte je velkolepě se zeleninou. Přichystejte bohatou zeleninovou oblohu – nakrájejte okurky, ředkvičky, přidejte salát, rajčata, papriku, kukuřici. Talíř bude krásně barevný a ještě zdravý.