Pravděpodobně to asi nevíte, ale váš podkožní tuk není jen hloupá úložna energie. Tuk totiž s naším tělem umí komunikovat pomocí tzv. leptinu, který se tvoří v tukové tkáni. Leptin pak vychytávají specifické receptory v hypotalamu. Takto mozek dostává informace nejen o stavu tukových zásob, ale také o tom, jestli jste již sytí nebo ne. Pokud jsou hladiny leptinu v pořádku a vaše receptory fungují jak mají, pak neztloustnete tak snadno, pokud vůbec. To platí v ideálním stavu, jenže je tu velké ALE. Výzkumy zjistily, že hladinu leptinu a jeho schopnost přecházet z krve do mozku, silně negativně ovlivňuje cukr. Ten hladinu leptinu snižuje a narušuje komunikaci tukových buněk s mozkem. Výsledkem je pak stav, při kterém tělo je špatně informováno o tom, jestli máte hlad nebo ne a vy tak máte nutkání dále vyhledávat jídlo a pokračovat v jídle. Není se tedy čemu divit, když je někdy o leptinu mluví jako o hormonu sytosti a hladu. No a protože tělo automaticky nastavuje hladinu leptinu v krvi, tak jeho suplementace či potlačování nemá žádný význam.
Jak normalizovat hladinu leptinu a omezit jeho rezistenci?
Řešení je naštěstí poměrně snadné, tedy pokud nemáte genetickou vadu, bránící správnému fungování leptinu, a vedou k němu následující kroky:
- omezit příjem cukrů – především sladkých jídel a nápojů
- pravidelně se hýbat – pro spalování tuku
- dostatečně dlouho a pravidelně spát – nedostatek spánku zvyšuje chuť k jídlu a touhu po cukru