Jak funguje indukční varná deska a proč jí používat?

Jak funguje indukční varná deska a proč jí používat?

Existuje několik technologií ohřevu potravin, které najdete použité ve sporácích. V zásadě jsou tři: elektrika, plyn nebo indukční ohřev. Poslední zmíněná indukční technologie pro vaření je to, co si zde představíme.

Princip indukčního ohřevu

Princip je velmi jednoduchý. V jednoduchosti řečeno, jedná se jen o transformátor, který má primární stranu zabudovanou ve varné desce, a sekundární stranu pak v podobě speciálních hrnců, které mají v sobě příslušné množství železa.

Ze školy si určitě pamatujete, že když se na cívku přivede střídavý proud a napětí, dojde v okolí cívky k vytvoření střídavého magnetického toku. Pokud do prostoru magnetického toku vložíte druhou cívku, dojde k tzv. elektromagnetické indukci, a v obvodu této druhé cívky se objeví napětí a případě uzavřeného obvodu pak i proud.

No a jak jste si asi všimli, tak každé trafo se při práci průchodem proudu dost zahřívá. Jen si sáhněte třeba na napájecí zdroj notebooku a uvidíte, že je dost teplé. Přesně toho využívá indukční ohřev.

indukce-varic

Pokud vás tato problematika zajímá více, podívejte se na Wikipedii na transformátor a elektromagnetickou indukci.

Indukce = Hi-Tech vaření

Indukční varné desky mají oproti ostatním typům několik zásadních výhod, které jasně ukazují, že budoucnost vaření patří indukčnímu ohřevu.

Při indukčním vaření dochází pouze k ohřevu hrnce a ne okolí, takže je ohřev mnohem bezpečnější, zejména pro děti, které se tak nemohou spálit o rozžhavenou plotýnku, která je nyní maximálně ohřívána pouze samotným hrncem.

Z toho mimo jiné vyplývá, že se vám již nikdy více nebude na plotně připalovat jídlo, které se nějakým způsobem dostalo z hrnce.

Indukční vaření je nejrychlejší, nejvíce šetří peníze a ve výsledku také životní prostředí. Díky tomu, že se zahřívá pouze hrnec, odpadá nutnost nejprve prohřát plotnu, vzduch mezi plotnou a hrncem, a pak teprve samotný hrnec. Z toho vyplývá, že je ohřev mnohem rychlejší, navíc díky moderním technologiím je dosaženo až 90% účinnosti přenosu energie z plotny do hrnce. Zde je potřeba uvést, že třeba u plynového ohřevu neohříváte pouze hrnec, ale i vzduch kolem hrnce, což je nežádoucí. To zde zcela odpadá.

Indukční ohřev je bezpečný, protože se elektromagnetická energie indukuje pouze do kovových předmětů. Navíc indukční sporák umí zjistit, jestli se na plotně nachází hrnec, nebo ne, a podle toho zareagovat.

Z hlediska bezpečnosti je také nutno uvést, že intenzita elektromagnetického pole klesá s kvadrátem vzdálenosti, takže se nemusíte bát, že by se vám samovolně ohřívaly kovové předměty v okolí sporáku. K ohřevu bude docházet pouze na plotýnce.

Pokud se bojíte, že bude varná deska rušit třeba vaší Wi-Fi, pak se nemusíte ničeho bát. Elektromagnetické pole má frekvenci 50Hz, takže vaší Wi-Fi na 2,4 GHz rušit rozhodně nebude. Dokonce nebude rušit ani jiné přístroje.

Indukční varné desky jsou inteligentní. Pokud si připlatíte, tak si můžete koupit varnou desku, která umí rozeznat různé stavy vaření jídla. Při vaření totiž dochází k fyzikálním změnám na sekundární straně (v hrnci), které se dají detekovat na primární straně, a nějak se těmto změnám přizpůsobit. Inteligentní varné desky tak umí zjistit, jestli vám hrnec přetekl, jestli se vaří voda, jestli jste vložili hrnec na plotnu a dokonce se umí ohřev částečně přizpůsobit i tvaru nádoby na plotně, takže nemusíte hledat přesnou velikost plotýnky odpovídající velikosti hrnce.

Z hlediska nepájení je možné indukční varné desky zapojit jak jednofázově, tak třífázově. Pro plné využití potenciálu varné desky doporučujeme třífázové připojení.

Shrňme si to. Indukční varné desky:

  • jsou inteligentní
  • rychle ohřívají obsah hrnce
  • jsou bezpečné
  • snadno se udržují
  • šetří elektrickou energii a tím i vaše peníze
  • jsou ekologické
  • mají plynulou dotykovou regulaci – díky tomu můžete v hrnci snadno rozpustit čokoládu, nebo ohřát mléko
  • umí se přizpůsobit velikosti hrnce a jeho obsahu

Před kopí indukční varné desky si zjistěte, jestli nádoby v nichž vaříte (hrnce, pekáče aj.) jsou vhodné pro indukční varné desky. Většinou to poznáte tak, že na nich najdete logo ve tvaru cívky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..