Jak udělat domácí karamel?

Jak udělat domácí karamel?

karamel
Licence: CC BY 2.0, Autor: Accidental Hedonist

Karamel je oblíbenou pochoutkou, která chutná samotná i v mnoha variacích sladkých zákusků či cukroví. Dnes se dá v některých větších obchodech bez problémů koupit plechovka hotového karamelového Salka, pokud ale tuto možnost nemáte, můžete si ho vyrobit i doma a to hned dvěma způsoby.

Karamel ze Salka

Pokud máte k dispozici plechovku obyčejného slazeného kondenzovaného mléka, budete mít přípravu karamelu téměř bez práce. Stačí plechovku postavit do hrnce, napustit tolik vody, aby byla celá ponořená, a tak ji vařit na mírnějším plameni zhruba 2 hodiny. Vodu průběžně dolévejte a dejte pozor, aby se nevyvařila. Pak nechte plechovku vychladnout a teprve poté otevřete, jinak vám její obsah vyteče ven. Tento karamel je vynikající do krémů nebo na polevy dezertů.

Karamel z cukru

Tato varianta je poněkud pracnější, ale zato nabízí více možností, jaký karamel z ní nakonec vytvoříte. Doporučuje se karamel připravovat ve vysokém hrnci, protože může vyprsknout a spálenina od něj by byla velmi nepříjemná. Důležité pak je především míchání. Jakmile se začne cukr rozpouštět, neodcházejte od hrnce a neustále vše míchejte. K samotné výrobě potřebujete cukr krupici, který je vždy základem karamelu. Další přísady potom záleží na tom, k čemu výsledný karamel potřebujete. Pro tvrdší karamel například na griliáš stačí rozpustit a zkaramelizovat samotný cukr, případně do něj přidat trochu vody. Pro měkčí mléčný karamel je potřeba 500 g cukru, 100 g másla a 200 ml smetany. Cukr nechte v hrnci rozpustit, poté do něj vmíchejte máslo. To karamel zesvětlí a tuto barvu je potřeba udržet, jinak bude karamel hořký. Sejměte směs z plamene a poté do ní přilévejte smetanu. Vše důkladně promíchejte, dokud se karamel nespojí v hladkou hmotu.

Karamel můžete použít jako polevu na zmrzlinové dezerty, přidat ho do krémů nebo jím pokapat dort. Můžete ho klidně uchovávat ve skleničce v lednici a před použitím jednoduše rozpustit v mikrovlnné troubě. Oblíbený je griliáš, tedy karamel smíchaný s kousky ořechů, který se používá na ozdobu zákusků i jako jejich podklad. A nebo si třeba vyrobte sladké karamelky, po kterých se doma jen zapráší:

Domácí karamelky

Potřebujete na ně 250 g cukru krupice, 100 ml vody a 2 polévkové lžíce medu. Vše v hrnci pořádně zamíchejte a pak nechte směs pomalu vařit. Tady platí opak jako u rozpouštění cukru, tedy v průběhu vaření nemíchat. Karamel je hotový, jakmile získá medovou barvu. Můžete ho potom rozlít třeba do platíček od bonboniéry a máte výborné domácí mlsání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..