K čemu je dobrý vitamín D

Vitamín D, podobně jako vitamín B, je množinou několika vitamínů D. Pro lidské tělo je nejvíce důležitý vitamín D2 (ergokalciferol), vznikající z rostlinného ergosterolu a vitamín D3 (cholekalciferol), který vzniká v pokožce působením UV zářením slunečního světla.

Vitamín D tělo potřebuje pro mineralizaci kostí a zubů, zejména při tělesném růstu a při hojení zlomených kostí. Pozitivně působí na osteoporózu a ovlivňuje metabolizmus vápníku, jater, střev a ledvin.

Nedostatek vitamínu D vede k vyšší lámavosti kostí, kazivosti zubů, srdečnímu selhávání a vzniku karcinomu – zejména tlustého střeva a prostaty. U dětí pak jeho nedostatek vede k poruše růstu chrupavek, nebo ke vzniku křivice, kdy dochází k měknutí a následnému křivení kostí.

Nedostatkem vitamínu D mohou trpět striktní vegetariáni, protože se v listové zelenině a rostlinách obecně vitamín D nevyskytuje.

V letních měsících si naše tělo dokáže ze slunečního záření vyrobit vitamín D samo. Tím tělo dokáže pokrýt až 80% denní spotřeby. V potravinách je nejvíce vitamínu D v játrech, vejcích, mléčných výrobcích a rybím tuku.

Lze se vitamínem D předávkovat?

Vitamín D, na rozdíl od vitamínu B, není rozpustný ve vodě, nýbrž v tucích. Dochází tak k ukládání vitamínu do tuků, z kterých si při nedostatku kontaktu pokožky se slunečním světlem tělo bere zásoby. Pokud vitamín D budete užívat v nepřiměřených dávkách, může k předávkování dojít. Při opalování k předávkování nedochází. Zvýšené množství pigmentu v opálené kůži zabraňuje absorpci UV záření a tak potlačuje jeho tvorbu.

Vitamín D se často dává do souvislosti s prevencí proti chřipce. Více se dozvíte v článku na Wikipedii pojmenovaný Vitamín D a chřipka.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.