K čemu je vitamín E

Vitamín E je souhrnné označení skupiny chemických látek tzv. tokoferolů. Ty se skládají z derivátů 6-hydroxychromanu nebo tokolu. Jedná se o v tucích rozpustný vitamín, který je pro naše tělo velmi důležitý. Předně je to důležitý antioxidant, chránící buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Dále významně podporuje činnost srdce, cév, nervový systém, ženské reprodukční orgány (vitamín plodnosti), oči a pokožku. Také pomáhá regulovat hladinu krevního cukru a pozitivně zvyšuje detoxikační schopnost jater.

Kde se nejvíce nachází?

Vitamín E nejvíce naleznete ve žloutcích, másle, mléce, rostlinném oleji, sóje, burských oříšcích, nebo třeba mase savců.

Nedostatek vitamínu E se projevuje především v kombinaci s poruchami vstřebávání z trávicího traktu, při chronické steatorhee, abetalipoproteinemii nebo cystické fybróze. Nedostatek se pak projevuje jako porucha svalového metabolismu, pocit únavy, poruchy zraku, neplodností, ochablou a suchou kůži a drobnými nervovými poruchami. Při nedostatku vitamínu E dochází k anémii, a to především u kojenců. Ti získávají vitamín E přirozenou cestou v mateřském mléce. Pokud je matka zdravá, dostává novorozenec dostatek vitamínu E.

Je možné se předávkovat vitamínem E

Vitamín E se ukládá v tucích, a je možné se jím předávkovat. Nicméně jeho toxicita je na rozdíl od jiných vitamínů relativně nízká. Předávkování doprovází bolesti hlavy, nevolnost a průjem.

Upozornění

Vitamín E má antikoagulační účinky, tzn. že ředí krev. Nejste-li zcela zdraví, nebo vás čeká vyšetření krve, případně nějaká operace, vždy předem s vaším lékařem konzultujte používání tohoto vitamínu! 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..