Pár zajímavostí o pití čaje

Víte jak správně udělat čaj?

Při přípravě čaje záleží na kvalitě vody. Je doporučována měkčí voda (koupená, balená, filtrovaná), protože se v ní lépe rozvyne chuť čaje.

Kvalita čaje samotného je také velmi důležitá. Nicméně, správnou přípravou lze i z obyčejnho čaje udělat velmi chutný čaj.

Posledním rozhodujícím krokem k vytvoření dobrého čaje je teplota, při které se čaj zalévá a doba louhování. Pozor, ne vždy je vhodné čaj zalévat vařící vodou, jak jsme většinou zvyklý. Zde doporučujeme přesně dodržovat pokyny, které jsou na každém čaji uvedeny.

S mlékem, cukrem, alkoholem a máslem

Díky tomu, že se čaj pije po celém světě, vzniklo mnoho variací přípravy čaje.

Tibet – nápoj z čaje nazývají v Tibetu časuma. Jedná se o velmi silný lisovaný čaj, do kterého se na 1 litr čaje přidává 100 – 250 gramů rozpuštěného másla z mléka jaků, a čaj se osolí. Horká směs se šlehá ve speciální protáhlé bečce, podobající se naší nádobě na tlučení másla, dokud se nezíská stejnorodý hustý nápoj s vysokou energickou hodnotou.

Mongolsko – k přípravě se používá zelený lisovaný čaj, mléko, máslo, mouka a sůl. Mongolové předem rozetřou čaj na prášek a zalijí 1 až 3 polévkové lžíce tohoto prášku litrem chladné vody. Když začne voda vařit, přidají do ní 0,5 litru kravského, ovčího nebo velbloudího mléka, polévkovou lžíci rozpuštěného másla, 100 g mouky předem opražené na tuku a půl nebo čtvrt sklenice rýže, jáhel apod. To vše znovu uvedou do varu a vaří do měka. Pak se vše podle chuti přisolí.

Írán – obvykle se používá čínský nebo místní černý čaj středně nebo velmi silný, který se po zalití nechá asi 4 minuty vyluhovat. Nalévá se do ormud – malých skleněných pohárků s nožkami ve tvaru vázičky. Velice se cení zbarvení čaje – musí být velmi tmavý, ale jasný, průzračný, koňakové barvy s nepatrným červenavým odstínem. Pije se malými doušky horký přes cukr nasekaný na drobné kousky.

Rusko – Zde slouží k přípravě čaje samovar, v němž se voda přivede do varu. Zároveň se do malé porcelánové konvičky nasype čaj, zalije horkou vodou a nechá 3 – 5 minut louhovat. Silný odvar se pak postaví na malou plošinku na horní části samovaru. Při podávání se silný odvar nalije do šálků a kohoutkem se do něj přidá horká voda.

Japonsko – je známé především čajovým obřadem. Je ho několik druhů. Záleží na škole, počtu lidí, pro které je připravován … atd. Přesný popis této procedury by však byl pro celou knihu.

Turecko – K přípravě zdejšího čaje se používá černý turecký čaj Rize sklízený v severní části této země konkrétně v okolí města Rize. Čaj se připravuje ve dvou na sobě položených konvicích, přičemž ve spodní se vaří voda a v horní se připravuje čaj samotný. Čaj se nasype do vrchní konvice, a nechá se chvíli opražit. Poté se zalije vodou a nechá se zhruba 5 minut louhovat. Čaj se v Turecku podává v malých skleničkách a s kostkou cukru.

Yogi – Do 3 dl. vroucí vody nasypete jednu kávovou (čajovou) lžičku Yogi a budete vařit zhruba 10 minut. Přidáte 1 kávovou (čajovou) lžičku černého čaje (assam, nebo nějaký cejlon) a budete vařit jednu minutu. Pak přidáte 1 – 2 polévkové lžíce mléka a osladíte 1 polévkovou lžící medu. Nápoj zcedíte a můžete popíjet.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.