Čaj a jeho vliv na zdraví

Již od samého počátku pití čaje (230 let př. n.l.) se lékaři a mniši zmiňují o mnoha prospěšných účincích čaje, zejména zeleného. Čaj má schopnost osvěžovat, zvyšovat pohotovost myšlení a bránit nemocem. Tyto skutečnosti potvrdily moderní výzkumy.  Zdravější je pít zelený čaj. Zdraví je však i čaj černý (červený).  Při výzkumech se zjistilo, že zejména zelený čaj pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny, zpomaluje stárnutí, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, snižuje obsah cukru v krvi, pomáhá bojovat proti virovým onemocněním, brání vzniku zubního kazu a onemocnění dásní a odstraňuje zápach z úst. Hlavním důvodem, proč pít čaj je asi to, že zabraňuje oxidaci tuků a rakovinnému bujení díky vysokému obsahu antioxidantů a vitamínů (C, E, beta-karoten).

Farmakologové doporučují pít 3 až 4 šálky čaje denně. Aby se však léčebné účinky projevily, bylo by potřeba vypít více čaje. Pokud máte problémy se srdcem, cukrovkou nebo rakovinou, vyšší množství radši nekonzumujte.

Látky obsažené v čajových lístcích:

  • Antioxidanty – látky chránící tělo před rakovinotvornými buňkami
  • Kofein – posiluje srdce, zrychluje metabolizmus, zvyšuje bdělost, nezvyšuje však nervozitu jako kofein z kávy
  • Karoten – brání oxidaci a buněčným změnám, působí proti vysokému tlaku, chrání tělo před infekcemi, zabraňuje pachu z úst
  • Flavonoly –  posilují imunitní systém, cévní stěny, brání oxidaci
  • Fluorid – zabraňuje vzniku zubního kazu, posiluje zubní sklovinu, odstraňuje zubní povlak, brání vzniku bakteriálních zánětů v ústech
  • Glykosidy – zabraňují například zvyšování obsahu cukru v krvi
  • Glukokininy – snižují obsah cukru v krvi
  • Hořčík – zabraňuje oxidaci a posiluje imunitní systém
  • Polyfenoly – zabraňují oxidaci a buněčným změnám, jsou antikarcinogení, snižují cholesterol a vysoký tlak
  • Saponin – antikarcinogení látka, chrání před infekcemi
  • Selen – chrání před buněčnou oxidací, rakovinou a infarktem
  • L-theanin –  nabývá stále většího významu. Je obsažena v zeleném čaji. Čaj je jediná rostlina, která ji produkuje. Je to aminokyselina, která přímým působením v mozku navozuje stav hluboké relaxace bez pocitu ospalosti. Má uklidňující účinky tím, že zvyšuje aktivitu alfa vln a dokáže tak přispět k dobré kvalitě spánku. Díky této aminokyselině se tlumí účinky Kofeinu v čaji, který jinak vyvolává nervozitu
  • Zinek – zabraňuje poruchám trávení, kožním zánětům a oslabení imunity
  • Vitamíny B2, C, E – účinné antioxidanty. Vitamín C není obsažen v černém čaji
  • dále pak čaj obsahuje kolem pětiset různých vonných olejů, které zlepšují vůni a chuť čaje

 

11 důvodů, proč pít zelený čaj

  1. Snižuje riziko onemocnění rakovinou
  2. Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění
  3. Zlepšuje stav chrupu a pevnost kostí
  4. Zvyšuje obranyschopnost organizmu proti chřipkovým a jiným virovým onemocněním
  5. Zabraňuje infekci
  6. Posiluje cévy
  7. Snižuje obsah cholesterolu, zejména typu LDL
  8. Je přirozeným diuretikem
  9. Osvěžuje tělo a zbavuje jej únavy a napětí
  10. Napomáhá lepšímu soustředění
  11. Má vynikající chuť

Čaj je jak vidno skutečně velmi zdravý, především jako prevence onemocnění.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..