Již od samého počátku pití čaje (230 let př. n.l.) se lékaři a mniši zmiňují o mnoha prospěšných účincích čaje, zejména zeleného. Čaj má schopnost osvěžovat, zvyšovat pohotovost myšlení a bránit nemocem. Tyto skutečnosti potvrdily moderní výzkumy. Zdravější je pít zelený čaj. Zdraví je však i čaj černý (červený). Při výzkumech se zjistilo, že zejména zelený čaj pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny, zpomaluje stárnutí, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, snižuje obsah cukru v krvi, pomáhá bojovat proti virovým onemocněním, brání vzniku zubního kazu a onemocnění dásní a odstraňuje zápach z úst. Hlavním důvodem, proč pít čaj je asi to, že zabraňuje oxidaci tuků a rakovinnému bujení díky vysokému obsahu antioxidantů a vitamínů (C, E, beta-karoten).
Farmakologové doporučují pít 3 až 4 šálky čaje denně. Aby se však léčebné účinky projevily, bylo by potřeba vypít více čaje. Pokud máte problémy se srdcem, cukrovkou nebo rakovinou, vyšší množství radši nekonzumujte.
Látky obsažené v čajových lístcích:
- Antioxidanty – látky chránící tělo před rakovinotvornými buňkami
- Kofein – posiluje srdce, zrychluje metabolizmus, zvyšuje bdělost, nezvyšuje však nervozitu jako kofein z kávy
- Karoten – brání oxidaci a buněčným změnám, působí proti vysokému tlaku, chrání tělo před infekcemi, zabraňuje pachu z úst
- Flavonoly – posilují imunitní systém, cévní stěny, brání oxidaci
- Fluorid – zabraňuje vzniku zubního kazu, posiluje zubní sklovinu, odstraňuje zubní povlak, brání vzniku bakteriálních zánětů v ústech
- Glykosidy – zabraňují například zvyšování obsahu cukru v krvi
- Glukokininy – snižují obsah cukru v krvi
- Hořčík – zabraňuje oxidaci a posiluje imunitní systém
- Polyfenoly – zabraňují oxidaci a buněčným změnám, jsou antikarcinogení, snižují cholesterol a vysoký tlak
- Saponin – antikarcinogení látka, chrání před infekcemi
- Selen – chrání před buněčnou oxidací, rakovinou a infarktem
- L-theanin – nabývá stále většího významu. Je obsažena v zeleném čaji. Čaj je jediná rostlina, která ji produkuje. Je to aminokyselina, která přímým působením v mozku navozuje stav hluboké relaxace bez pocitu ospalosti. Má uklidňující účinky tím, že zvyšuje aktivitu alfa vln a dokáže tak přispět k dobré kvalitě spánku. Díky této aminokyselině se tlumí účinky Kofeinu v čaji, který jinak vyvolává nervozitu
- Zinek – zabraňuje poruchám trávení, kožním zánětům a oslabení imunity
- Vitamíny B2, C, E – účinné antioxidanty. Vitamín C není obsažen v černém čaji
- dále pak čaj obsahuje kolem pětiset různých vonných olejů, které zlepšují vůni a chuť čaje
11 důvodů, proč pít zelený čaj
- Snižuje riziko onemocnění rakovinou
- Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění
- Zlepšuje stav chrupu a pevnost kostí
- Zvyšuje obranyschopnost organizmu proti chřipkovým a jiným virovým onemocněním
- Zabraňuje infekci
- Posiluje cévy
- Snižuje obsah cholesterolu, zejména typu LDL
- Je přirozeným diuretikem
- Osvěžuje tělo a zbavuje jej únavy a napětí
- Napomáhá lepšímu soustředění
- Má vynikající chuť
Čaj je jak vidno skutečně velmi zdravý, především jako prevence onemocnění.