
Zima o sobě pomalu dává vědět. Vítr je stále chladnější, dny kratší a šály utaženější. Není od věci zahřát se doma teplým nápojem. Ideální je v tomto směru nápoj, který rozproudí krev v žilách a ještě navrch navodí vánoční pohodu. Ano i Vánoce se blíží, to lepší, co s sebou zima přináší. Zkrátka nebudeme dlouho napínat a ukážeme si recepty na tradiční vánoční alkoholické nápoje, které zahřejí a potěší.
Začněme receptem na domácí svařák
Co by to bylo za vánoce, kdybyste si alespoň jednou neuvařili pravý domácí svařák. Výsledkem přípravy svařeného vína neboli svařáku není jen lahodný teplý nápoj, ale také vánočně provoněná domácnost. Co budete k přípravě svařáku potřebovat?
- láhev červeného vína
- celou skořici
- hřebíček
- cukr
- další koření dle chuti (citrónová kůra, badyán, muškátový květ, …)

Recept na svařák už pak není složitý. Do hrnce nalijte víno, přidejte skořici, hřebíček a další koření a pomalu ohřívejte. Svařák však odstavte dříve, než se začne vařit. Bod varu alkoholu je velmi nízký, a pokud by se Vám celý obsah začal vařit, možná by už téměř všechen alkohol vyprchal. Na závěr doslaďte cukrem, ozdobte a můžete podávat.
Stejně dobře zahřeje punč
Neméně dobrým vánočním alkoholickým nápojem je punč. Zahřát umí stejně skvěle jako svařák. Ani recept na punč není nikterak složitý. Připravit ho jistě zvládnete i sami doma. Než se do vaření vánočního punče pustíte, připravte si následující:
- láhev červeného vína
- dva hrnky černého čaje
- 1,5 dl rumu nebo griotky
- citrón
- koření (opět skořice a hřebíček)
- cukr
- ovoce (dle chuti)

Postup přípravy je pak takovýto. V hrnci společně ohřejte víno, čaj, na plátky nakrájený citrón a koření. Ohřívejte rovněž na malém plameni, aby se chutě a vůně co nejdéle uvolňovaly a mísily. Rovněž nenechte přejít obsah hrnce do varu. Mezitím si do nahřátých sklenek připravte nakrájené ovoce a zalijte ho rumem. A to už recept na punč pomalu finišujeme. Když je obsah hrnce dobře prohřátý, přes sítko ho rozlijte do sklenic. Podle chuti doslaďte, ozdobte a můžete podávat.
Tolik nezahřeje, ale přijde vhod při pečení – vaječňák
Pečení cukroví si bez něj nejde představit. Řeč je samozřejmě o vaječném likéru neboli vaječňáku. Ačkoliv se dá vaječný likér koupit v obchodě, není od věci připravit si poctivý domácí vaječňák. Rozhodně bude chutnější než ten kupovaný. Surovin budete sice potřebovat spoustu, ale práce se jistě vyplatí.
- půl litru rumu
- jedno slazené kondenzované mléko
- jedno neslazené kondenzované mléku
- balení vanilkového cukru
- 6 vaječných žloutků
- 100 gramů moučkového cukru
Žloutky společně s vanilkovým a moučkovým cukrem vyšlehejte a společně s kondenzovaným mlékem je přidejte do vodní lázně. Zahřívejte a šlehejte. Opět nepřivádějte krém k varu. Když máte krém prohřátý, nechejte ho zchladnout a poté přidejte rum. Opět dobře prošlehejte. Když máte hotovo, nalijte hotový vaječný likér do láhve a uložte do chladu, aby se mohl vaječňák v klidu několik dní uležet.
Chcete-li se o vánočních alkoholických nápojích dozvědět více, doporučujeme navštívit magazín o alkoholických nápojích Alkoholium.cz.