Rybí polévka je mňamka, která by rozhodně neměla chybět na štědrovečerním menu. Připravili jsme pro vás rodinný recept na skvělou rybí polévku, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Nechme zbytečných slov a pusťme se do díla.
Potřebné ingredience
- kapří hlava – může jich být i více, záleží na tom, pro kolik lidí bude polévka. 1 hlav stačí tak pro 4 lidi.
- vnitřnosti bez žlučníku
- sůl
- nahrubo nastrouhaná zelenina – mrkev, petržel, celer
- máslo
- olej
- hladká mouka
- mletý muškátový květ
- mletý pepř
- mléko
- polévkové koření
- čerstvou petrželovou nať
Postup
- Uvaříme hlavu(y) v osolené vodě (1 – 1,5 litru). Hlavu vyndáme a obereme maso.
- Vezmeme trochu vývaru a uvaříme v tom vnitřnosti.
- Vezmeme trochu vývaru uvaříme nahrubo nastrouhanou zeleninu.
- Z másla trochy oleje a mladké mouky připravíme světlou zásmažku. Tu následně postupně zaléváme zbytkem vývaru z hlav. Nakonec přidáme trochu mléka, pro zbělení a celé to ochutíme pepřem a muškátovým květem. Následně vaříme 45 – 60 minut.
- Nyní smícháme vývar se zeleninou a vývar s vnitřnostmi a obrané maso z hlavy. Do toho přes sítko přecedíme vývar se zásmažkou. Vše se 20 – 30 minut povaří. a dochutí se polévkovým kořením a solí.
- Do polévky si můžeme dát krutony (nasucho smažené pečivo). Servírujeme a konzumujeme 🙂 Dobrou chuť.