Co je to Šmakoun a jaké má využití?

smakounSlyšeli jste už slovo Šmakoun? Přemýšlíte, co by se tak pod tímto názvem mohlo skrývat? Hned vám prozradím, o co jde a také proč byste měli tento pokrm zařadit do svého jídelníčku. Pokud totiž chcete zhubnout nebo svůj jídelníček alespoň odlehčit, je právě Šmakoun tím pravým.

Co je Šmakoun?

Šmakoun je název speciálně vyrobené bílkovinné hmoty, která je vhodná pro přípravu mnoha pokrmů. Dá se s ní nahradit většina potravin ve slané i sladké variantě jídla. Díky tomu, že je v čisté podobě prakticky bez chuti, přijme Šmakoun snadno chutě společně připravovaných potravin. Výhodné jsou přitom jeho výživové hodnoty. Je vysokým zdrojem kvalitních bílkovin, ale přitom prakticky neobsahuje tuky a cukry. Není v něm také lepek ani obávaný cholesterol. Kalorická hodnota 100 g výrobku je přibližně 250 kJ, což se dá přirovnat k jednomu menšímu jablku. Jde o ryze český výrobek a proces jeho výroby je patentován. Připravuje se tepelnou úpravou vaječných bílku speciálními technologiemi.

V jaké podobě se Šmakoun prodává?

Základem je Šmakoun s přírodním aroma, který má neutrální chuť i vůni. Existují také ochucené plátky a to slané i sladké. Místo klasických těstovin si můžete koupit Štíhlé nudle, které se dají použít stejně jako běžné těstoviny, tedy jako příloha, do polévek, do těstovinových salátů, na zapékání i k přípravě sladkých pokrmů z těstovin. Alternativou běžných párků a sekané jsou výrobky obsahující Šmakoun, které jsou také k dostání ve vybraných obchodech. Milovníky sladkého zase potěší určitě kakao-oříškový krém.

Jaké má využití?

Šmakouna lze vařit, dusit, zapékat, restovat i jinak upravovat. Dobře se zpracovává krájením, strouháním i mletím. V běžných pokrmech dokáže nahradit jejich kalorickou složku a vytvořit tak méně energeticky vydatné jídlo, které však bude stejně chutné. Šmakoun se dá používat ve studené i teplé kuchyni. Hodí se k těstovinám, rýži nebo třeba kuskusu, výborný je zapečený například s bramborami nebo jinou zeleninou. Dobře nahradí maso v různých maso-zeleninových pokrmech a doplní také zeleninové saláty. Dá se použít od předkrmů, přes polévky a hlavní jídla až po dezerty.

Pro koho je Šmakoun vhodný?

Výrobek Šmakoun je nízkoenergetický a také dobře stravitelný. Hodí se pro odlehčení jídelníčku všech, kteří chtějí zhubnout a obecně jíst zdravě, avšak chutně. Ale velmi vhodný je také pro lidi s onemocněním kardiovaskulárního systému a metabolickými poruchami, protože díky němu lze nahradit zbytečně přijímané živočišné tuky. Oblíbený je i u sportovců, kde tvoří významný příjem bílkovin v jejich jídelníčku před a po tréninku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..