Cibule a její účinky na zdraví

Cibule

Je tak obyčejná, že nás nejspíš ani nenapadne o ní přemýšlet. Přitom právě ona nám dokáže předat tolik prospěšných látek, že je to až k nevíře. Řeč je o cibuli, která má kromě výrazné chuti také výjimečné zdravotní účinky. Pojďme si je přiblížit.

Cibule v kuchyni i místo lékárničky

Cibule je zeleninou příbuznou česneku a pochází pravděpodobně ze střední Asie. Už od dávnověku byla používána pro své léčebné účinky, až v moderní době se na ně tak trochu pozapomnělo a z cibule se stalo prakticky jen koření. Cibule je nedílnou součástí mnoha pokrmů, neobejde se bez ní základ masové omáčky i další jídla, kterým dodá jejich typickou výraznou chuť. Cibuli jako ingredienci při vaření používáme prakticky denně, ale právě vařením se bohužel zničí většina zdraví prospěšných látek. Proto bychom ji měli co nejčastěji konzumovat i syrovou, kdy nám může pomoci s různými zdravotními obtížemi.

Jaké prospěšné látky v cibuli najdeme?

Nejvýznamnější látkou obsaženou v cibuli je aliin, který se přeměňuje na alicin. Ten je velmi silným přírodním antibiotikem s účinkem na všechny mikroorganizmy, tedy bakterie i viry. Podstatný je i obsah vitamínů, především vitamínu C, vitamínů skupiny B, například významné kyseliny listové, a vitamínu E. Z minerálů tu najdeme vysokou koncentraci železa, hořčíku, fosforu, draslíku, síry, zinku, vápníku, sodíku, jódu a mědi, což jsou všechno velmi důležité látky pro lidský organizmus.

Jaké účinky má cibule na lidské tělo?

Účinné antibiotické působení cibule je využíváno při onemocněních horních cest dýchacích. Dobře pomáhá při kašli a rýmě, kdy ji můžete užívat ve formě cibulové šťávy a čaje. Můžeme také přímo vdechovat silice z čerstvě rozkrojené cibule, což pomůže při zánětlivých onemocněních nosní dutiny. Pomáhá léčit i zánět středního ucha, kdy stačí nakapat šťávu z čerstvé cibule na vatový tampón a vložit do ucha. Velmi dobrý vliv má i na činnost střev a žaludku, ovlivňuje složení střevní mikroflóry a podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluče. Pozitivně působí při potížích s vysokým tlakem, který pomáhá regulovat. Stejně tak snižuje i hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Ostatně celý kardiovaskulární systém vám za konzumaci cibule poděkuje, protože čistí krev, posiluje srdeční činnost a zpevňuje cévní stěny, čímž pomáhá bránit tvorbě křečových žil, hemeroidů, poruch prokrvování a podobným nemocem krevního oběhu. V poslední době je zkoumán vliv cibule na zabránění vzniku některých typů rakoviny, například tlustého střeva nebo prostaty. Příjemným účinkem je pak vliv na prokrvení pohlavních orgánů a zvýšení sexuálního libida. Ale cibuli můžete využít i při léčbě potíží na povrchu těla. Pomůže zklidnit kůži poštípanou hmyzem, kdy zabrání otoku i svědění. Dezinfikuje také bradavice, plísně a podobné kožní nemoci.

Využití cibule při onemocněních horních cest dýchacích

Používání cibule jako přírodního léku na rýmu, kašel, zahlenění, bolest v krku, chřipku či angínu má dlouhou tradici. Naše babičky i prababičky na ni nedaly dopustit a dobře dělaly. Cibule se dá k tomuto účelu připravit hned na několik způsobů, takže si můžete zvolit ten pro vás nejpříjemnější.

Šťáva z cibule

Nakrájejte cibuli na drobno a dejte do misky. Pak záleží na tom, jaký kašel vás trápí. Při suchém a dráždivém kašli cibuli zasypte lžící moučkového cukru a počkejte zhruba hodinu, až pustí šťávu. Při vlhkém kašli, kdy je potřeba podpořit vykašlávání, smíchejte šťávu z cibule s medem v poměru 2:1. Obojí užívejte třikrát denně.

Čaj z cibule

Nakrájejte velkou cibuli na kolečka nebo kostky, dejte do čajové konvice, přisypte čajovou lžičku majoránky a zalijte asi litrem vroucí vody. Nechte vylouhovat pět minut, poté přeceďte a dodejte čaji chuť medem, nejlépe i citrónem. Pro ještě lepší chuť je možné tento čaj smíchat s lipovým čajem nebo k cibuli před louhování přidat nakrájené jablko.

Drcená cibule

Cibuli nasekejte nebo nastrouhejte na jemno, přidejte špetku rozdrceného fenyklu a med. Užívejte jednu lžičku třikrát denně před jídlem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.