Připravili jsme pro vás exkluzivní tabulku, která ukazuje jak dlouho se nejrůznější semínka musí nechat máčet a pak klíčit, aby došlo k jejich aktivaci, díky které pak vaše tělo z nich získá mnohem více výživných látek. Semínka jsou totiž stavěná tak, že dokáží přežít váš trávicí systém, což znamená, že vaše tělo z nich nedostane moc výživných látek. Pokud chcete ze semínek dostat maximum, pak je musíte nechat naklíčit, nebo alespoň nechat máčet.
Název semínka | Doba máčení | Doba klíčení |
Pekanový ořech | 4 až 6 hodin | Neklíčí |
Mandle | 8 až 12 hodin | 12 hodin |
Vlašský ořech | 4 hodiny | Neklíčí |
Paraořech | Nenamáčí se | Neklíčí |
Adzuki | 8 hodin | 3 až 5 dní |
Cizrna | 12 hodin | 15 hodin |
Čočka | 8 hodin | 12 hodin |
Mungo | 1 den | 2 až 5 dní |
Kamut | 7 hodin | 2 až 3 dny |
Pšenice | 7 hodin | 2 až 3 dny |
Oves | 6 hodin | 2 až 3 dny |
Špalda a Žito | 8 hodin | 2 až 3 dny |
Ječmen | 6 až 8 hodin | 2 dny |
Pohanka | 15 minut | 1 až 2 dny |
Quinoa | 2 hodiny | 1 až 2 dny |
Proso | 8 hodin | 2 až 3 dny |
Rýže | 9 hodin | 3 až 5 dní |
Kukuřice | 12 hodin | 2 a 3 dny |
Pepita | 8 hodin | 1 až 2 dny |
Konopné semínko | 6 a 8 hodin | 2 až 5 dní |
Slunečnicové semínko | 2 hodiny | 2 až 3 dny |
Lněné semínko | 8 hodin | neklíčí |
Pískavice řecké seno | 8 hodin | 3 až 5 dní |
Vojtěška | 8 hodin | 2 až 5 dní |
Sezamové semínko | 8 hodin | 1 až 2 dny |
Arašídy | 12 hodin | 2 až 4 dny |
Dýňové semínko | 1 až 4 hodiny | 1 až 2 dny |
Makadamový ořech | Nemáčí se | Neklíčí |
Kešu | 2 až 3 hodiny | Neklíčí |