Zelená káva je hitem poslední doby a je skloňována v souvislosti s mnoha směry lidského zdraví, ale především pak mezi lidmi, kteří by se rádi zbavili přebytečných kilogramů. Co je na ní tak zvláštního a co si pod tímto pojmem vůbec představit?
Rozdíl mezi klasickou a zelenou kávou
V podstatě jde u obou káv o to stejné, tedy o plod keře kávovníku. Přesněji je tento plod bobulí, která se sklízí a poté několik týdnů suší, až slupka praskne a vyloupne se z ní kávové zrno. Tady teprve dochází k rozdílu mezi zelenou kávou a tou, jakou ji běžně konzumujeme. Při přípravě klasické kávy jsou zrna totiž dále fermentována a pražena, což jim dodává jejich typické aroma a chuť, kterou tolik lidí miluje. Zároveň to ale ničí spoustu látek, které jsou jinak našemu tělu velmi prospěšné.
Proč je zelená káva tak zdravá?
Je to právě komplex obsažených látek, co z ní dělá nejen dobrého pomocníka při hubnutí, ale všeobecně prospěšný doplněk stravy. V souvislosti s hubnutím je významná především kyselina chlorogenová, která v součinnosti s kofeinem podílí na vyšším vstřebávání cukrů a tedy jejich menšímu ukládání do podoby tuků. Zároveň ale stabilizuje hladinu cukru v krvi a tak omezí chutě na sladké. Tuková tkáň se při snaze hubnout odbourává ještě rychleji a lépe, protože zelená káva stimuluje organismus k jejímu odbourávání. Hubnoucí účinky ale nejsou jedinými klady zelené kávy, látky obsažené v syrovém kávovém zrnu jsou také skvělými antioxidanty. Důležitá je kyselina kávová a fenoly, které působí na činnost srdce, krevní oběh, cévní systém a také správné trávení. Zrna obsahují také vysoký podíl draslíku a hořčíku.
V čem tedy zelená káva pomáhá?
Jak z textu vyplývá, je zelená káva dobrým spojencem při hubnutí, ale také udržování ideální váhy. Díky svým antioxidačním účinkům zase zpomaluje proces stárnutí, detoxikuje tělo a brání ucpávání cév. Pozitivní účinek se projeví na celém těle, váš organismus bude mít více energie, zbavíte se únavy, zlepší se vám vlasy, nehty i pleť.
Jak se zelená káva konzumuje?
Chuť zelené kávy je jiná než u tradiční kávy, je spíše kyselá. Pokud vám ale toto nevadí, můžete si ze zrnek zelené kávy připravit šálek nápoje stejným způsobem, jak jste zvyklí u pražené kávy. Je možné ji ale také konzumovat v podobě tablet nebo jiných doplňků stravy, což je pro někoho příjemnější.