Houskový knedlík je oblíbenou přílohou k různým omáčkám, guláši nebo třeba vepřovému masu se zelím. A samozřejmě nejlépe chutná pravý nadýchaný domácí knedlík, který jste si čerstvě uvařili. Jak na to?
Suroviny:
- 500 g hrubé mouky (může být i polohrubá)
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 1 starší houska
- 20 g droždí
- lžička cukru
- půl lžičky soli
Postup:
Ohřejte část mléka tak, aby bylo teplé, ale ne horké. Přidejte do něj cukr a rozdrobte droždí, pak nechte v teple vzejít na kvásek. V míse smíchejte mouku a sůl, přidejte vejce rozšlehané ve zbylém mléce a vzešlý kvásek. Ze všeho důkladně vypracujte řidší těsto a zamíchejte do něj na kostičky nakrájenou housku. Ta pohltí vlhkost a výsledné těsto by tak mělo být konzistentní, hladké, nemělo by se lepit na stěny mísy ani vařečku. Pokud je příliš lepivé, přisypte podle potřeby mouku, v opačném případě ho můžete zředit trochou mléka. Vršek těsta posypte špetkou mouky, mísu přikryjte utěrkou a nechte v teple zhruba hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na 3 – 4 díly a z každého vytvarujte váleček. Ty pak vložte do osolené vroucí vody. Vařte je pod pokličkou asi 20 minut, v polovině vaření je otočte. Po vyjmutí z hrnce knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich mohla odejít pára.
Tipy pro skvělé knedlíky:
- Všechny suroviny si nachystejte alespoň půl hodiny dopředu, aby získaly stejnou pokojovou teplotu.
- Mléko můžete nahradit vodou. Ještě lepší by ale byla sodovka, bublinky v ní těsto pěkně nakypří.
- Aby knedlíky při vaření nepopraskaly, otřete je před vložením do hrnce rukou namočenou ve studené vodě.
- Proti rozvaření knedlíků dobře funguje lžička octa přidaná do těsta.
- Houskové knedlíky se dají vařit i v páře, jen je při tom neotáčejte, tak se nerozvaří a nebudou slizké.
- Pokud chcete, aby válečky měly pěkný tvar, zabalte je před vařením do potravinářské fólie. Jen ji poté nezapomeňte pořádně propíchat.
- Po vyjmutí z hrnce knedlíky uložte na mřížku nebo jinou děrovanou podložku, aby neležely ve vodě, která z nich okapává.
- Horké knedlíky nejlépe nakrájíte obyčejnou nití, studené se dají krájet i nožem.
- Houskový knedlík je možné zamrazit, jen ho nechte pořádně vychladnout.