Jak uvařit vejce, aby nepraskla?

Vaření vajíček není nic složitého. To umí každý, ale jak to udělat, aby vejce při vaření nepopraskala a bílek nevtekl?

Jak správně vařit vejce?

Ideální je k vaření použít starší vejce. Ideálně alespoň tak týden staré. Ty, mají-li pokojovou teplotu, vložíme do studené vody. Někdy se uvádí do vroucí, ale to je naprostá hloupost, protože teplotní rozdíl by skořápku mohl poškodit. Ve chvíli, kdy se začne voda vařit, stáhneme teplotu plotny a počítáme 3 minuty pro vajíčko na hniličko, 4 pro vajíčko na švestkovo a 5 minut pro vajíčko na tvrdo.

Může vás zajímat: Jak jednoduše oloupat vejce?

A co sůl nebo ocet? Má to smysl?

Profesionálové nic jako sůl či ocet nepoužívají. Pokud si budete vajíčka hlídat, po dosažení varu mírně stáhnete teplotu plotny a nebudete od ní odbíhat, vajíčka neprasknou. Jinak samozřejmě můžete použít ocet a sůl. Ocet změkčí skořápku a ta tak nebude tolik náchylná na praskání. Kombinace octu a soli pak eliminuje případné následky prasknutí skořápky.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.