Superpotraviny: olivový olej

Olivy na olivovníku

Olivový olej je velmi zvláštní druh potraviny. Sám o sobě je opravdu hodně moc zdravý a mimo to se jedná se o téměř univerzální lék na většinu lidských neduhů.

O tom, že to tak je, nesvědčí jen četné studie, ale i historie. Z té je známo, že se olivový olej používá déle něž 5.000 let a také to, že ho například Homér i Hippokratés nazvali tekutým zlatem. Olivový olej je dokonce zmiňován ve starém zákoně, který radil, mimo jiné, olejem potírat malomocné.  Nelze se tedy divit tomu, že dříve byly keře olivovníků považovány za posvátné a za jejich ničení mohl padnout i nejvyšší, to jest, hrdelní trest. Pojďme si tuto superpotravinu, která by neměla chybět na vašem jídelníčku představit.

Co obsahuje olivový olej?

Olej z 97% tvoří triglyceridy a volné mastné kyseliny. Z těch zhruba 60 až 80% tvoří mononenasycené mastné kyseliny, 5 až 20% polynenasycené mastné kyseliny (omega 3 a omega 6) a 10 až 20 % nasycené mastné kyseliny. Dále olivový olej obsahuje velké množství vitamínu E, A, D, K, železo, vápník, fenoly a antioxidanty. Celkem olivový olej obsahuje na 2.000 nejrůznějších látek, jejichž význam pro lidské tělo se stále zkoumá.

Proč je olivový olej tak zdravý?

Z uvedeného složení je jasně zřejmé, že olivový olej je nejvíce prospěšný vašemu srdci a cévám (pomáhá při infarktu, zlepšuje krevní obraz a snižuje krevní tlak). Dále nejen díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá olej eliminovat vliv volných radikálů, působí jako prevence rakoviny, jako laxativní prostředek, pomáhá zvyšovat imunitu, zlepšuje hojení ran, zvyšuje plodnost, podporuje činnost nervového systému, zlepšuje trávení, zlepšuje cukrovku a pomáhá jí předcházet, hodně pomáhá při redukčních dietách (po olivovém oleji se skutečně hubne), pomáhá změkčovat a vylučovat žlučové kameny, má protizánětlivé účinky, pomáhá proti Alzheimerově chorobě, tlumí bolest, zlepšuje vstřebávání vitamínu D a mnoho dalšího.

Perličky o olivovém oleji

V dřívějších dobách (i dnes) byl používán olivový olej takřka na všechny nemoci. Například se doporučoval i na obyčejné nachlazení (rýma, kašel, bolest v krku), na bolest hlavy, při kocovinách, při nemoci jater, na revmatické potíže, při zácpě, na ekzémy, popáleniny aj.

Olivový olej se také používá na detoxikaci organizmu. Ta se provádí tak, že se doušek olivového oleje drží v ústech 20 minut každý den. Olej do sebe vstřebá toxiny z těla a zároveň ho vyživí. Tato kůra vám také pomůže pokud trpíte paradentózou a nebo jste kuřák, který trpí raním kuřáckým kašlem.

Jak pomocí olivového oleje zlepšit své zdraví?

Olivový olej se doporučuje konzumovat ráno. Stačí jednu či dvě polévkové lžíce kvalitního panenského oleje lisovaného za studena. Množství zkonzumovaného oleje není nijak omezeno, avšak nemá smysl to s ním přehánět. Více jak 5 polévkových lžic nemá význam konzumovat. Pokud jste doteď olivový olej jedli jen zřídka, tak v krátké době zaznamenáte určité změny. Předně poprvé očekávejte průjem, který se však během jednoho dne upraví.

Zdroj:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4204076.stm
https://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil
https://cs.wikipedia.org/wiki/Extra_panensk%C3%BD_olivov%C3%BD_olej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..