Plastelína

Autor: stevendepolo

Které dítě by nemělo rádo plastelínu? Dá se z ní vytvořit spousta věcí a užít si při tom hodně legrace. Jenže ani obyčejná plastelína není dnes úplně nejlevnější. Zkuste si proto vyrobit svou vlastní domácí plastelínu. Možností je více, plastelína se dá vyrobit vařená i nevařená.

Nevařená plastelína

Na její výrobu potřebujete 2 hrnky mouky, 1 hrnek soli, 1 lžíci jedlého oleje a vodu podle potřeby (zhruba 1 hrnek). V míse nejdříve smícháte mouku se solí a olejem, poté pozvolna přiléváte vodu. Hmota se bude chvíli sypat a drobit, ale důkladným hnětením brzy zvláční. Přidáním pár kapek potravinářského barviva získáte barevnou plastelínu. Můžete si ji také rozdělit na menší kousky a obarvit každý jinak. Těsto vydrží v dobře uzavřené nádobě nebo igelitovém sáčku v lednici nejméně týden.

Vařená plastelína

K její výrobě je potřeba více nádobí, především teflonová pánev nebo hrnec. V obyčejném nádobí se bude hmota hodně lepit na stěny, teflon je proto důležitý. Do pánve dejte 150 g mouky, 75 g soli a zalijte to 300 ml vody, ve které jste rozmíchali 2 lžíce octa, 1 lžíci oleje a potravinářské barvivo. Za stálého míchání vařte na středním plameni. Během několika minut se hmota začne lepit k sobě. Míchejte tak dlouho, dokud se z hmoty nestane velká koule. I tu pak ještě nějakou dobu otáčejte na pánvi a prohřívejte. Mouka se tím pořádně propaří a plastelína nebude lepivá. Tato plastelína je trvanlivější, vydrží měsíc i déle. Je ale dobré ji také uchovávat dobře uzavřenou v chladničce. Díky důkladnému zapracování soli má tato plastelína jemnější strukturu a méně vysušuje ruce než nevařená varianta.

Všechno nádobí použité při výrobě plastelíny se po umytí může bez problému použít opět na přípravu jídla, v receptech není použito nic, co by se běžně do jídel nedávalo. Také nevadí, když děti neodolají a ochutnají, rozhodně se jim nic nestane. Chutnat jim to ale zaručeně nebude.
Pokud přidáte do těsta pár kapek vonné esence, bude plastelína a následně i vaše ruce příjemně vonět.
Z plastelíny můžete nejen modelovat, ale lze ji také vykrajovat třeba pomocí vykrajovátek na cukroví a dokonce si ji pak upéci, aby výtvor vydržel.
Plastelína je určena jako znovu modelovací, při delším stání a vysychání hotových výrobků se na jejich povrchu objeví kvůli obsahu soli bělavý povrch. Pokud výrobky chcete nějakou dobu uchovávat, stačí tento povlak otřít a povrch potřít olejem, na chvíli bude zase lesklý a hladký. K trvalému uchování to ale není.