Co je to stařené maso?

Pokud si myslíte, že to nejlepší maso je to nejčerstvější, tak vás budeme muset vyvést z omylu, to nejlepší maso totiž není ani nejčerstvější, ani nejrůžovější, ale je to maso stařené. Co to je si právě teď řekneme.

Co je stařené maso?

Určitě moc dobře víte, že nejlepší guláš je uleželý, ideálně tak týden. Maso totiž změkne a natáhne do sebe šťávu. No a od guláše se dostáváme k masu stařenému. To je maso, jak sám název trochu ukazuje, takové syrové maso, které je uleželé, a to zhruba mezi 10 a 14 dny – záleží na použité technologii zrání masa (mokré zrání nebo suché zrání). Během této doby proběhnou v mase určité chemické reakce, které jej udělají křehčí a chuťově výraznější (před porážkou má totiž dobytek v krvi spoustu adrenalinu, který udržuje svaly napnuté). Bohužel sehnat stařené maso není snadné, protože se při jeho zrání, musí dodržovat přísné hygienické podmínky.

Jak poznat stařené maso?

Stařené maso má červenohnědou barvu a po zmáčknutí se do původního tvaru vrací pomalu.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.