Smetanové likéry jsou oblíbeným pitím, které mají rády především ženy, ale skleničkou občas nepohrdne ani mnohý muž. A Vánoce jsou zase oblíbeným obdobím, kdy se láhev takového pití otevírá. Jemná sladká chuť se výborně hodí právě ke svátečním chvílím, kdy pomůže dokreslit slavnostní atmosféru a naladit chuťové pohárky na mísy dobrot. Chcete letos udělat dojem na své blízké? Vyrobte si vlastní domácí likéry, kterými můžete pohostit rodinu i návštěvy. Tady jsou jednoduché recepty hned na čtyři druhy.
Vaječný likér
Toto je nestárnoucí klasika, kterou milují babičky i maminky. Určitě je proto potěšíte lahví vlastnoručně vyrobeného vaječňáku. Z uvedeného množství surovin získáte asi 1 litr vaječného likéru.
Suroviny:
- ½ litru mléka
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 200 ml rumu
- 250 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 6 žloutků
Postup:
Mléko nechce přejít varem a pak zase schladit. Mezitím vyšlehejte žloutky s moučkovým i vanilkovým cukrem do pěny. Pěnu přidejte do vychladlého mléka společně s kondenzovaným mlékem a rumem a vše dobře promíchejte.
Kávový likér
Chuť a vůně kávy je pro mnoho lidí přímo neodolatelným lákadlem. Právě pro takové milovníky kávy bude výborným pohoštěním tento kávový likér. Z uvedené dávky surovin budete mít asi ¾ litru kávového likéru.
Suroviny:
- 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
- 250 ml rumu (polovinu lze nahradit whisky nebo bourbonem)
- 250 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 4 žloutky
- 2 lžíce instantní kávy
- 4 lžíce horké vody
Postup:
Instantní kávu a lžičku cukru zalijte v šálku horkou vodou a nechte vychladnout. Ušlehejte žloutky s vanilkovým cukrem a zbytkem krupicového cukru a poté dobře vmíchejte kondenzované mléko, uvařenou kávu a rum.
Karamelový likér
Tento likér je velmi podobný oblíbenému, leč poměrně drahému likéru Baileys. Pokud máte rádi jeho chuť, bude i domácí karamelový likér vaším oblíbeným pitím. Z tohoto množství surovin vyrobíte více než 1 litr karamelového likéru.
Suroviny:
- ½ litru mléka
- ½ litru rumu
- 2 plechovky karamelového slazeného kondenzovaného mléka (případně obyčejného slazeného kondenzovaného mléka)
- 1 vanilkový puding
Postup:
Jestliže máte koupené karamelové slazené kondenzované mléko, můžete první krok přeskočit. Pokud máte to obyčejné, musíte je nejdříve uvařit, aby zkaramelizovalo. V tomto článku najdete postup. Dále uvařte puding podle návodu a nechte jej za občasného promíchání vychladnout. Poté jej vyšlehejte s karamelovým mlékem a pomalu přilévejte rum, až vznikne hladký likér.
Kokosový likér
Exotická chuť kokosu je lahodná a oblíbená, proto si své fanoušky určitě získá i tento krémový likér vonící dálkami. Z tohoto poměru surovin získáte asi ¾ litru kokosového likéru.
Suroviny:
- 1 plechovka karamelového slazeného kondenzovaného mléka (případně obyčejného slazeného kondenzovaného mléka)
- 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
- 200 ml rumu (polovinu lze nahradit whisky nebo bourbonem)
- 100 g strouhaného kokosu
Postup:
Jestliže máte obyčejné slazené kondenzované mléko, postupujte nejdříve jako v předešlém receptu. S karamelovým mlékem toto vynechte. Strouhaný kokos nasypte do hrnce nebo hlubší pánve a nasucho opražte. Poté jej zalijte neslazeným kondenzovaným mlékem, přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Vychladlé mléko s kokosem mixujte s karamelovým mlékem a přilévejte rum. Směs poté přeceďte, abyste ji zbavily kousků kokosu.