Jaké účinky má česnek a na co všechno se používá?

CC BY 2.0, Autor Grongar

Někteří ho milují, jiní se mu zdaleka vyhýbají z obavy před zápachem z úst, každopádně se jen těžko najde člověk, který by ho alespoň občas v nějakém jídle nekonzumoval. Česnek je tak rozšířenou kuchyňskou přísadou, až je často brán jako něco úplně obyčejného. Přitom je to rostlina poskytující nám nejen vynikající chuťové zážitky, ale také spoustu užitečných účinků pro naše zdraví. Jeho pozitivní síla je minimálně stejně silná jako jeho nezaměnitelné aroma. Na co všechno je česnek dobrý?

Co je vůbec česnek?

Botanicky se česnek řadí do čeledi liliovitých a po celém světě jsou známy stovky jeho odrůd. Pochází ze stepí střední Asie a jižní Sibiře, odkud se již před několika tisíci lety rozšířil do zbytku Asie, Afriky, Evropy a nakonec i Ameriky. Byl uznávaným všelékem ve starém Egyptě i Řecku, vážili si ho pro jeho všestranné použití a skvělý vliv na zdraví. Česnek se pěstuje pro svůj kořen – podzemní hlízu. Pro použití v kuchyni se nejčastěji využívá česnek setý (Allium sativum). Česnek pěstovaný u nás je známý svou kvalitou, bohužel ho v posledních letech vytlačuje z trhu levnější čínský česnek, který ale nemá zdaleka tak silné aroma ani chuť.

Přírodní antibiotikum

Česnek obsahuje více než 200 jednotlivých složek. Velmi účinnou látkou nacházející se v česneku je alliin, který se rozrušením stroužků mění na éterický olej allicin, jež působí silně antibioticky. Kromě toho je v česneku obsaženo velké množství všech možných minerálních prvků, například selen, železo, draslík, sodík, zinek, fosfor, jód, hořčík, vápník, mangan a měď, dále pak vitamíny A, B, C, kyselina listová a další. Právě obsah vitamínů a minerálů prospívá tělu a posiluje imunitu, v případě nemoci pak podporuje rychlejší uzdravení.

Účinný od hlavy až k patě

Česnek je skvělým pomocníkem při léčbě angíny, chřipky a nachlazení. Hubí škodlivé mikroorganismy, čistí dýchací cesty a napomáhá vykašlávání hlenu, ulevuje od bolesti v krku. Pomůže při problémech zažívacího ústrojí, kde také zlikviduje škodlivé mikroorganismy, umí tak pomoci při infekci žaludku a střev a vypudí i nezvané parazity. Zvyšuje produkci žluče a podporuje trávení. Důležitý je jeho vliv na krevní oběh. Česnek snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi a naopak zvyšuje podíl toho zdravého. Tím zlepšuje průchodnost cév, ulehčuje průtok krve, reguluje krevní tlak, pomáhá předcházet trombózám i křečovým žilám. Vliv na krevní oběh prospěje i diabetikům, navíc česnek podporuje vyplavování nadbytečného cukru z těla. Díky rozšiřování cév má pak pozitivní vliv i na mužskou potenci. V neposlední řadě se česnek používá i jako zevní lék na plísně a opary, kdy se rozmačkaný přikládá na postižené místo. Působí také proti bradavicím a vůbec urychluje hojení všemožných ran.

Vnitřní užití česneku

Nejlepší je konzumace čerstvého česneku v jeho přírodní formě. Ideálně by se měly stroužky rozmačkat nebo nakrájet na drobno, nechat několik minut ležet a poté sníst. Kdo toto nezvládne, měl by se alespoň snažit co nejvíce přidávat česnek do běžných pokrmů a to pokud možno až těsně před koncem vaření, aby zůstalo zachováno co nejvíce cenných látek. Připravit z něj můžeme i domácí česnekový olej, ocet nebo sirup, který budeme poté užívat. Pořídit ale můžete i připravené česnekové tinktury nebo oleje.

Česnekový sirup: Očištěné stroužky ze dvou větších hlaviček česneku rozmačkáme a smícháme se 100 g cukru krystalu, rozředíme 2 dcl vody a přelijeme do tmavé sklenice. Užívat mohou děti i dospělí podle potřeby 2x za den 1 lžíci.

Česnekový ocet: Do 1 litru jablečného octa nasekáme 200 g stroužků česneku a dobře uzavřené necháme stát na teplém, ale tmavém místě 3-4 týdny. Poté můžeme konzumovat podobně jako sirup nebo používat jako zálivku na saláty.

Česnekový olej: Do 0,5 litru olivového oleje naložíme 3-5 oloupaných stroužků česneku a necháme je louhovat 3 týdny v chladu a temnu v uzavřené láhvi. Poté je vyměníme za čerstvé a ty v oleji již necháme. Používáme ve studené kuchyni, na saláty a podobné pokrmy.

Vnější použití česneku

Kromě výše zmiňované léčby postižených míst na kůži přikládáním rozmačkaného česneku můžete vyzkoušet i česnekový masážní olej, který připravíte podobně jako ten k jídlu. Z česnekového oleje můžete naředěním vodou v poměru 2 dcl vody na 3 lžíce oleje připravit kloktadlo při bolestech v krku i zánětech ústní dutiny. Roztok 1 lžíce česnekového octa na 1 dcl vody je pak dobrý na oplachování ran, díky kterému se budou lépe hojit.

Jak omezit zápach česneku z úst?

Pro mnoho lidí je velmi nepříjemný zápach z úst, který zůstává i dlouho po konzumaci česneku. Zmírnit ho můžete kousáním celých kávových zrn, čerstvé petržele, majoránky, máty peprné, hřebíčku, anýzu nebo skořice. Doporučuje se také česnek zapíjet mlékem, kávou nebo červeným vínem, vypít po něm citrónovou či pomerančovou šťávu a před jeho konzumací sníst lžíci medu nebo jablko. Jiné řešení spočívá v zakoupení česneku v tobolkách. Vyhnete se tak všem nepříjemným komplikacím. Česnek si můžete zakoupit v lékárnách, nebo na internetu.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.

%d blogerům se to líbí: