Kiwano, je označováno jako Mélano, nebo třeba také africká rohatá okurka, latinsky pak Cucumis metuliferus. Jedná se o původem africkou okurku, která navzdory svému vzhledu tak nějak i jako okurka chutná, jen je trochu nasládlá a mírně navinulá. A jak se vlastně tato pro nás exotická pochutina vlastně jí? Zcela jednoduše. Rozkrojíte jí a sníte střed, tedy dužinu s pecičkami.
Kiwano není vhodné pro dlouhodobé skladování.
Z hlediska výživy se pak na Kiwanu oceňuje větší množství vitamínu C, draslíku a hořčíku.
Označení Kiwano je jen obchodní název, který se mezi lidmi vžil.
Kde najde Kiwano své uplatnění? V nápojích, ovocném salátu, dresingu nebo třeba také v salse. Záleží jen na vás. Vzhledem k pořizovací ceně a chuti podobné okurce, se snad uplatní jen v nápojích.