Zdravotní účinky zeleného čaje

zelený čaj

Zelený čaj je získáván podobně jako černý čaj, a to z listů Camellia Sinensis. Rozdíl mezi zeleným a černým čajem je dán rozdílným způsobem úpravy po sklizni. V asijských zemích je označován zelený čaj za elixír mládí. Zelený čaj vám rovněž může dopřát uzdravující požitek v podobě aromatického nápoje vhodného k posílení ducha i těla.

Pokud si nedovedete představit ráno bez kávy, zkuste ji občas vyměnit za zelený čaj. Uvidíte, že se budete cítit stejně povzbuzení jako po kávě. I zelený čaj totiž obsahuje stimulační kofein. Díky odlišnému složení, na rozdíl od kofeinu z kávového bobu, působí šetrněji. Navíc je jeho účinek výrazně delší, takže i vy zůstanete delší dobu fit. Jako velké plus je tu další jeho pozitivní účinek – polyfenoly, čili vázané třísloviny v něm obsažené chrání mozkové buňky.

Účinné látky, jako flavonoidy, polyfenoly a antioxidanty v něm obsažené pozitivně působí na buňky v celém lidském těle a tím zároveň chrání tělo proti působení volných radikálů. Navíc díky obsahu tříslovin zelený čaj také stahuje rozšířené póry, takže je možné se jich zbavit pravidelným potíráním a masírováním pomocí tamponu namočeného v zeleném čaji. Díky minerálům, stopovým prvkům a vitamínům si můžete pomocí zeleného čaje dopřát také liftingovou masku. Připravíte ji takto: smíchejte 4 lžíce na jemno rozdrobených lístků zeleného čaje se 2 lžícemi jogurtu a naneste směs na obličej. Masku pak po 15 minutých smyjte.

Chcete-li si připravit zdravý a chutný čaj a omladit se zevnitř, nasypte do konvičky 2 až 3 lžičky čajových lístků, přelijte je 1 litrem horké nikoli vařící vody. Čaj nechejte 2 – 5 minut louhovat a pak ho sceďte. Čajové lístky ale nevyhazujte, můžete je použít ještě ke druhému i třetímu nálevu. I když budete čaj popíjet vlažný, to rovněž přispěje k jeho pozitivnímu zdravotnímu účinku. Kvůli prchavým aromatickým olejům se nechává zelený čaj ochlazovat vždy přikrytý.

Také lidem, kteří trpí zápachem z úst, může zelený čaj přinést vysvobození z jejich spíše společensky obtěžujícího problému. Halitosis (zápach z úst) bývá obvykle vyvoláván bakteriemi, které jsou usídlené v dutině ústní a v hltanu. Bakterie vznikají jako produkty látkové výměny a vyměšovaných slin. A právě zelený čaj je tím, co dokáže s bakteriemi v dutině ústní zatočit. Nápravu tedy sjednáme pravidelným pitím zeleného čaje, nebo vyplachováním dutiny ústní po jídle. Tím zároveň přispějeme i ke snížené kazivosti zubů.

Rostlinný polyfenol katechin obsažený v zeleném čaji snižuje hladinu cholesterolu, redukuje tuk v těle a navíc působí preventivně proti virovým onemocněním. Společně s vitamínem C a E posilují imunitní systém. Velkým plusem je, že vitamín C obsažený v listech čaje se nezničí ani zalitím horkou vodou. Pro předcházení chřipky se doporučuje kromě pravidelného užívání i kloktání zeleným čajem. Katechin obsažený v zeleném čaji velmi účinně zabraňuje rozmnožování nebezpečného viru.

Velmi významné jsou především antioxidační účinky zeleného čaje. Jsou až 7x silnější než u černého čaje. Antioxidanty obsažené v našem těle nám pomáhají bránit se zhoubnému účinku volných radikálů na buňky těla. Antioxidanty jsou tedy velmi účinnou prevencí proti mnoha chorobám, zejména proti chorobám civilizačním.

Zelený čaj může být rovněž využíván jako zdravější náhrada žaludečních kapek v případě trávících obtíží po jídle. Při pokaženém žaludku a při průjmu se zelený čaj doporučuje již po staletí. Na tomto místě je však nutné připomenout, že musí být užíván výhradně bez cukru anebo jiných přidaných sladidel, jinak by zcela ztratil léčebný účinek.

Zelený čaj má rovněž výrazně pozitivní účinky při léčbě osteoporózy. Při vědeckém zkoumání bylo zjištěno, že zelený čaj obsahuje skupinu chemických látek, které pomáhají zpomalovat řídnutí kostí a navíc stimulují další tvorbu kostí, čímž se potvrdilo, že zelený čaj má velký potenciál v prevenci léčbě osteoporózy. V zeleném čaji jsou kromě jiného obsaženy i tři přírodní chemické látky EGC, GC a GG, z nichž epigallocatechin (EGC) stimuluje klíčový enzym podílející se na růstu kostí až 79 procenty. Další výhodou zeleného čaje je významné působení při zvyšování hladiny mineralizace kostí v buňkách, přičemž komponenty obsažené v zeleném čaji neměly žádné toxické účinky na buňky kostí.

Těhotné a kojící ženy by měly pít až druhý záliv zeleného čaje. V druhém zálivu je již velmi malý obsah taninů a kofeinu. Zelený čaj je nejvhodnější pít bez přislazování a rovněž bez mléka. Tyto přídavky snižují velmi výrazně jeho léčivé účinky. Díky vysokému obsahu zinku se dá zelený čaj doporučit i těhotným ženám jako plnohodnotný nápoj. Právě ony totiž často trpí nedostatkem zinku. Navíc jako další pozitivum je zde schopnost zeleného čaje podpořit metabolismus železa v procesu látkové výměny lidského organismu.

Zelený čaj je rovněž zařazován mezi mimořádné bojovníky proti srdečním nemocem. Tonizuje srdeční sval, snižuje křehkost stěn krevních kapilár a má celkově posilující účinky na srdce. Z těchto důvodů se doporučuje jeho pití 2 – 3 x denně.

Polyfenoly zeleného čaje pomohou organismu s pročištěním. Teobromin a minerální látky aktivují látkovou výměnu a také spalování tuků. Zvláště lidé, kteří mají málo pohybu, mají i zpomalenou látkovou výměnu v organismu. Vaziva jejich tkání pak oslabují, protože se jejich tělo správně nepročišťuje. Proto se pití zeleného čaje velmi doporučuje i osobám s nedostatkem pohybu. V zimě je však důležité, aby si do něj tyto osoby přidávaly několik plátků zázvoru, neboť samotný zelený čaj silně zchlazuje a při pravidelném užívání může u velmi citlivých jedinců s extrémně malým množstvím pohybu způsobit otoky a zažívací potíže. Naopak v parném létě si na něm můžete bez obav pochutnat.

Zelený čaj může být pro mnohé z těch, kteří trpí překyselením žaludku účinným lékem, neboť neutralizuje překyselení. Acido-bazická rovnováha je jedním z důležitých faktorů, které pomáhají udržet lidský organismus stabilní pro to, aby látková výměna v těle probíhala bez problémů. Již nepatrné posunutí této rovnováhy směrem ke kyselosti způsobí, že červené krvinky ztrácejí svou původní jinak charakteristickou pružnost. V důsledku toho je tělo hůře prokrvováno a ztrácí svou odolnost vůči stresu, únavě a hlavně je pak tělo snáze napadnutelné chorobami všeho druhu. Podle všech dosud dostupných informací je právě zelený čaj jedinečným prostředkem k neutralizaci překyselení organismu. Některé zprávy dokonce potvrzují, že při jeho pravidelném užívání je schopen zelený čaj rozpouštět usazeniny kyselých solí. Největší účinnosti se dosáhne pitím čaje současně s jídlem. Na rozdíl od zásadotvorných preparátů, které jsou vyráběny průmyslově, zelený čaj působí i organicky, což znamená, že přináší do překyseleného organismu zároveň i normalizační proces.
Další z léčebných účinků zeleného čaje je normalizace zvýšené hladiny krevního cukru. Výzkumné týmy v Japonsku se po dlouhou dobu snažily přijít na stopu tajemství zeleného čaje v souvislosti s jeho léčebnými účinky v případě diabetu. Objevily nakonec, že mnohostranná sloučenina katechin společně s polysacharidy obsaženými právě v zeleném čaji jsou velmi důležité, protože pomáhají udržet hladinu krevního cukru v rovnováze. To znamená, že zelený čaj je vhodným doplňkem, při léčbě cukrovky a že významnou měrou může přispět k prevenci tohoto onemocnění.

Člověk moderního světa je ohrožen nejen tím, že se málo pohybuje, ale také nejrůznějšími dalšími rizikovými faktory, jako jsou například volné radikály. Ty se v těle tvoří při intenzivní zátěži, extrémním stresu, vlivem elektrosmogu anebo zvýšenou radioaktivitou. A právě volné radikály poškozují tělesné buňky a vlivem nekontrolovatelných oxidačních procesů pak následkem jejich působení lidský organismus předčasně stárne. Tomu se můžeme účinně bránit právě pitím zeleného čaje.

V souvislosti s pitím zeleného čaje máme i velmi dobrou zprávu pro aktivní a pasivní kuřáky. Alkaloid kofein, v něm obsažený, neutralizuje ve spolupráci s theofilinem a theobrominem buněčné jedy, mezi které patří i nikotin a dehtový olej. Z čehož vyplývá, že zelný čaj je skvělým potravinovým doplňkem pro kuřáky, ale i pro ty, kterým se podařilo s kouřením skoncovat. Ten, kdo s kouřením dokázal přestat, snadněji dokáže právě s pomocí zeleného čaje ze svého organismu vyloučit následky svého dřívějšího návyku.

Příznivci pití zeleného čaje zpravidla brzy zjistí, že tento příjemný nápoj proměňuje jejich chutě a s nimi i stravovací návyky. Takže se u nich pozvolna, avšak trvale, začne snižovat nadváha. Pokrmy se neusazují v žaludku a ve střevech a časem navíc dojde díky vlivu povzbuzujících látek obsažených v zeleném čaji i k trvale aktivnějšímu způsobu života lidí s nadváhou.

Zelený čaj a jeho pití je také vhodný obřad, který slouží k uklidnění mysli. A kdo v dnešní hektické době nepotřebuje alespoň občas zklidnit mysl!

Bylo rovněž potvrzeno, že zelený čaj obsahuje účinné látky, jako například flavonidy, které zabraňují šíření metastáz a brzdí růst tumorů.

Výsledky japonského institutu pro boj s rakovinou Aichi dávají zároveň i naději, že v budoucnu by mohl být syntetizován dokonce i lék proti AIDS vyrobený z extraktů zeleného čaje, což dokazuje, že výzkumy z lékařského hlediska v tomto směru nejsou zdaleka ukončené. Bylo rovněž dokázáno, že katechin obsažený v zeleném čaji, dokáže zabránit rozmnožování viru HIV.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..