
Připravili jsme pro vás exkluzivní tabulku, která ukazuje jak dlouho se nejrůznější semínka musí nechat máčet a pak klíčit, aby došlo k jejich aktivaci, díky které pak vaše tělo z nich získá mnohem více výživných látek. Semínka jsou totiž stavěná tak, že dokáží přežít váš trávicí systém, což znamená, že vaše tělo z nich nedostane moc výživných látek. Pokud chcete ze semínek dostat maximum, pak je musíte nechat naklíčit, nebo alespoň nechat máčet.
| Název semínka | Doba máčení | Doba klíčení |
| Pekanový ořech | 4 až 6 hodin | Neklíčí |
| Mandle | 8 až 12 hodin | 12 hodin |
| Vlašský ořech | 4 hodiny | Neklíčí |
| Paraořech | Nenamáčí se | Neklíčí |
| Adzuki | 8 hodin | 3 až 5 dní |
| Cizrna | 12 hodin | 15 hodin |
| Čočka | 8 hodin | 12 hodin |
| Mungo | 1 den | 2 až 5 dní |
| Kamut | 7 hodin | 2 až 3 dny |
| Pšenice | 7 hodin | 2 až 3 dny |
| Oves | 6 hodin | 2 až 3 dny |
| Špalda a Žito | 8 hodin | 2 až 3 dny |
| Ječmen | 6 až 8 hodin | 2 dny |
| Pohanka | 15 minut | 1 až 2 dny |
| Quinoa | 2 hodiny | 1 až 2 dny |
| Proso | 8 hodin | 2 až 3 dny |
| Rýže | 9 hodin | 3 až 5 dní |
| Kukuřice | 12 hodin | 2 a 3 dny |
| Pepita | 8 hodin | 1 až 2 dny |
| Konopné semínko | 6 a 8 hodin | 2 až 5 dní |
| Slunečnicové semínko | 2 hodiny | 2 až 3 dny |
| Lněné semínko | 8 hodin | neklíčí |
| Pískavice řecké seno | 8 hodin | 3 až 5 dní |
| Vojtěška | 8 hodin | 2 až 5 dní |
| Sezamové semínko | 8 hodin | 1 až 2 dny |
| Arašídy | 12 hodin | 2 až 4 dny |
| Dýňové semínko | 1 až 4 hodiny | 1 až 2 dny |
| Makadamový ořech | Nemáčí se | Neklíčí |
| Kešu | 2 až 3 hodiny | Neklíčí |