Jak cestovat do USA bez víz?

Cestování do USA je od od 17. listopadu 2008 výrazně jednodušší. Česká republika totiž s USA uzavřela dohodu o bezvízovém styku. V současné době (2013) mají s USA tuto dohodu uzavřeny následující země.

Andorra, Austrálie, Belgie, Brunej, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Monako, Německo, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, San Marino, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie

Omezí pro bezvízové cestování do USA

Odcestovat do Ameriky bez víza má však určitá omezení. Bez víza můžete vycestovat maximálně  na 90 dnů na služební nebo turistickou cestu. Dále musíte mít zaplacenou i zpáteční cestu. Další podmínkou je vlastnictví biometrického pasu. Ten má dnes již každý, kdo má pas vydaný po září roku 2006. Takový pas poznáte podle malého biometrického loga (logo čipu) na deskách pasu a podle tvrdé plastové stránky s údaji o držiteli pasu.

Pokud splňujete výše uvedené požadavky na bezvízový styk s USA, budete muset dále vyplnit elektronický dotazník systému ESTA, který je dostupný i v českém jazyce a není složitý. Vyřízení formuláře ETSA je zpoplatněno. Poplatek se skládá z 10,00 USD od každého žadatele, který obdrží povolení k cestě do Spojených států a 4,00 USD za zpracování žádosti ESTA. Žadatelé, kterým bude registrace k cestě do Spojených států v rámci bezvízového styku zamítnuta, budou hradit pouze 4,00 USD. Poplatek je možné platit pouze kreditní kartou. Tento elektronický formulář je nutné vyplnit nejpozději 72 hodin před plánovanou cestou. Formulář ESTA je nutné vyplnit bez diakritiky. Děti musí mít svůj vlastní biometrický pas a zvlášť vyplněný elektronický formulář ESTA. Více informací o oficiálním postupu naleznete na stránkách Amerického velvyslanectví.

Pokud nesplňujete nějaký z uvedených požadavků, musíte požádat o vydání víza na Velvyslanectví USA v Praze. Počítejte s tím, že za vydání víza zaplatíte 2800,-Kč.

Na vaše otázky odpovíme. Nebojte se zeptat.