Pokud si myslíte, že udělat bramborové knedlíky je složité, jste na omylu. Ukážeme vám, jak je jednoduše udělat.
Ingredience:
- brambory
- lžička solamilu
- vajíčko
- sůl
- hrubá mouka
- krupička
- Nejprve uvařte ve šlupce brambory (cca kilo), ideálně den dopředu.
- Brambory oloupejte, na struhadle nastrouhejte najemno, a dejte je na vál.
- Do brambor přidejte 1 vajíčko, lžičku solamilu, a jednu lžičkou soli.
- Nyní vše smíchejte dohromady.
- Část válu posypte v poměru 1:2 krupičkou (1 díl) a moukou (2 díly), a vše zadělejte do těsta. Tento krok opakujte do doby, než vám bude připadat, že těsto již tolik nelepí. To by samozřejmě mělo trochu lepit, takže to s krupičkou a moukou zas tak moc nepřehánějte – je lepší do směsi dát méně mouky a krupičky, než obráceně, dá se to totiž opravit. Odhadem na 1 kilo brambor budete potřebovat 7 lžic krupičky a 14 lžic hrubé mouky.
- Pokud si myslíte, že těsto je připravené na uvaření, odkrojte malý kousek těsta, zabalte ho do kapesníku, nebo jiné látky, a dejte ho vařit na 20 minut do vroucí osolené vody (cca 4 lžičky). Doporučujeme, aby vody bylo tolik, že knedlík bude úplně ponořen. Při vaření po 10 minutách knedlík otočte, aby se mohl uvařit i z druhé strany.
- Po uplynutí 20 minut knedlík z vody vyndejte a ochutnejte ho. Pokud je moc lepkavý, přidejte do zbylého těsta krupičku. Pokud je moc tvrdý, přidejte do něj trochu mouky. Těsto rozdělte na cca 2 menší knedlíky a uvařte je.
Pro hloubavé duše
Proč se knedlík vařil v kapesníku? Protože tak je to nejlepší. Když ho zabalíte do potravinové fólie, bude jeho vnitřek suchý a bude se rozpadat. Nevěříte? Tak zkuste jeden vzorek udělat v potravinové fólii, a druhý v kapesníku. Sami uvidíte ten obrovský rozdíl. Mimo to, je fólie z ropy, a ta do jídla nepatří.